Nesreća, izazov ili samoubistvo? Evo šta je mogao biti razlog sulude vožnje u kontrasmeru, koja se završila fatalno

04.09.2023

20:16

1

Autor: I.K.

Vožnja u suprotnom smeru auto-putem bez sumnje spada u jedan od najtežih prekršaja

Nesreća, izazov ili samoubistvo? Evo šta je mogao biti razlog sulude vožnje u kontrasmeru, koja se završila fatalno
Copyright Printscreen/YouTube/RTV Mag/Tanjug TV RTV Pink

Vest o teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Miloš Veliki, kada je vozač "fijata", vozeći kontrasmerom, izazvao sudar u kojem je poginuo, a dvoje ljudi je teže i lakše povređeno, neminovno nameće pitanje - zbog čega je ušao u suprotnu traku?

Kako je MUP Srbije saopštio, za samo prva tri dana septembra u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je osam osoba, a dve su zadobile teške telesne povrede opasne po život. Čak tri nezgode, uključujući i udes na auto-putu Miloš Veliki, izazvali su vozači automobila koji su prešli u kolovoznu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera, upozorava MUP.

O tome koliko je to težak prekršaj svedoči i činjenica da se za vožnju u suprotnom smeru kolovozom koji ima fizički razdelne delove oduzima dozvola, kažnjava se novčanom kaznom i zabranom upravljanja.

Printscreen/YouTube
Milan Vujanić

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić za 24sedam ističe da konkretna saobraćajna nesreća na auto-putu Miloš Veliki, čiji snimak smo mogli da vidimo i na društvenim mrežama, ima nekoliko karakteristika, a glavna je da vozač nije smanjivao brzinu kojom se kretao.

- Pogledao sam snimak i može se zaključiti da vozač koji ide suprotnim smerom ne smanjuje brzinu, uprkos vozilima koja mu dolaze u susret. Dakle on nije slučajno, zabunom, ušao u kontrasmer, naprotiv, on je vozio iz sve snage i čeono se sudario. Meni deluje da je on namerno, svesno vozio, kao da mu je krajnja namera bila da počini suicid. Na snimku se ne primećuje da reaguje na vozila iz suprotnog smera, ne vidi se da nekim manevrom pokušava da izbegne sudar. Potpuno je nelogično da se tako ponaša - ističe Vujanić.

 

 

Dodaje da kada se desi da neko slučajno "zaluta" u suprotan smer, on se ponaša krajnje pažljivo, uđe u zaustavnu traku ako je u pitanju auto-put, pa se obazrivo vrati u smer kretanja, ne ugrožavajući druge učesnike u saobraćaju.

Tanjug printscreen
Damir Okanović

 

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da će se tužilaštvo baviti utvrđivanjem činjenica da li je ovaj vozač ušao u suprotan smer slučajno ili namerno.

- Ako je slučajno, onda da se utvrdi da li saobraćajna signalizacija jasno stavljala vozačima do znanja da skreću u zabranjeni smer. Ukoliko je bilo namerno, postavlja se pitanje zbog čega, da li je u pitanju bio nekakav izazov, da li je vozio pod dejstvom alkohola, narkotika ili je možda bio u pitanju suicid. Time će se svakako baviti tužilaštvo - napominje Okanović.

Kada je reč o kaznenoj politici za teške saobraćajne prekršaje i o tome kolike su kazne, Okanović naglašava da ćemo kaznenu politiku videti na primeru pevača Darka Lazića, koji je nekoliko dana nakon što je kažnjen ponovo seo za volan, samo sa drugom vozačkom dozvolom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike