Najmoćnije oružje vojne industrije: "Noru" traže širom sveta, a merkaju je i Amerikanci (VIDEO)

23.08.2021

06:30 >> 13:01

0

Autor: P. Š.

Samohodna haubica Nora nema većih nedostataka, ali nove generacije imaće još bolje karakteristike

Najmoćnije oružje vojne industrije: "Noru" traže širom sveta, a merkaju je i Amerikanci (VIDEO)
Copyright Haubica "NORA" Printscreen/Youtube/Alpha Six

Samohodna top- haubica “NORA-B52 M15” jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije. Srbija je ovu haubicu izvezla na više kontinenata širom sveta a testiraju je i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava za 24sedam zašto je “NORA” najmoćnije oružje srpske namenske industrije.

– Ako uzmete kalibar od 155 milimetara i njegov domet, onda jeste najmoćnije. To je retko uspešan visokotehnološki proizvod iz kategorije teškog naoružanja koje je Srbija prodala. Jer činjenica da to oružje imaju Mjanmar, Bangladeš, Kenija i Kipar govori da se ušlo sa njom na svetsko tržište i zato je “Nora” bitna referenca u namenskoj industriji – navodi Radić.

Pročitajte još:

“Nora” se trenutno testira i na vojnom poligonu u SAD, iako je neizvesno da će biti i otkupljena jer i oni planiraju da prave sistem sličan našem.

– Sama činjenica da se na poligonu “Juma” nalazi srpska haubica je jako lepa i prijatna za sve nas – objašnjava Radić.

“NORA” je marketinški značajna

Ova samohodna haubica ima značajnu ulogu u borbenim dejstvima i usklađena je sa standardima NATO- a.

– “Nora” je borbeni sistem koji služi za vatrenu podršku na dubini teritorije od 41 kilometar od vatrenog položaja. To je njen domet. Naravno kalibra je 155 milimetara, standardni NATO kalibar. Usklađena je sa standardima koji se primenjuju u članicama NATO i primenjiva sa svom municijom koju članice koriste u tom kalibru – objašnjava vojni analitičar.

“Nora” nije najprodavanije naoružanje naše vojne industrije, ali je marketinški važna.

– Ako bismo gledali koliko se novca za nešto uzme onda je najprodavanije ono što ne vidimo, kao minobacačke mine, artiljerijske rakete, automatske puške, ali “Nora” je referenca, nju vidite. “Nora” se pojavi na paradi i vidite da ona čini dominantni ešalon. Ono što ona marketinški znači je dobro, jer reprezentuje srpsku vojnu industriju – ističe Radić.

Ova samohodna haubica nema značajnijih nedostataka, ali nove generacije ovog naoružanja imaće poboljšane karakteristike.

– Artiljerija ima neka svoja ograničenja, koja su po prirodi same tehnologije. Radi se na projektu “Aleksandar”, jer je preferencija da se poveća brzina gađanja “Nore”, što je kod nje sporna tačka. Novo rešenje automatskog punjenja na “Aleksandru” treba da poveća brzinu paljbe na savremene standarde i to je borba za neki novi tehnološki pristup. Sama “Nora” kao takva i kao ideja da se na kamion stavi oružje velikog dometa, očigledno je na tržištu prepoznata kao korisna – dodao je on.

Skraćenica za “Novo oružje artiljerije”

Sama ideja o jednom takvom složenom borbenom sistemu nastala je još osamdesetih godina prošlog veka. Inženjer pukovnik Anastas Paligorić je radio na projektima 155 milimetarskog kalibra sa dugim cevima. U to vreme je nastala “Nora”, što je skraćenica za “Novo oružje artiljerije”.

– Prva “Nora” je bila vučna, imamo je u Nišu još uvek. “Nora  B” je bila samohodna, a “Nora C” je bila samopokretna i nije doživela dalji razvoj. JNA je preferirala da se stavi na tenkovsku šasiju veliki kalibar, pa je “Nora B”  trebalo da predstavlja novo rešenje. Jedno jeftino rešenje sa kojim možete brzo promeniti vatreni položaj – objasnio je Radić.

Mogućnost proširenja tržišta

“Nora” je prepoznatljiva i efikasna haubica, može parirati sličnim naoružanjima u svetu vojne industrije a Vojska Srbije će nabaviti još nekoliko baterija za svoje potrebe.

– Naša vojska raspolaže sa šest komada, odnosno jednom baterijom u ovom momentu, ali zvanično je rečeno da je plan da se kupe tri baterije po šest oružja, ukupno osamnaest oružja – priča Radić.

Pročitajte još:

Postoji mogućnost proširenja tržišta i povećanja izvoza ovog naoružanja.

– Naročito sa tim marketinškim talasom koji dolazi i tim ispitivanjima u Americi, moguće je da se nastavi isporuka postojećim kupcima. Oni su iskazali interes da kupe još oružja, ali može i da se proširi tržište – zaključio je Radić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike