Premijerka Brnabić: Osobe sa invaliditetom su se fantastično uklopile u domaći IT sektor

29.08.2023

17:04

0

Sektor usluga je oblast u kojoj nema prepreka.

Premijerka Brnabić: Osobe sa invaliditetom su se fantastično uklopile u domaći IT sektor
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da su se osobe sa invaliditetom fantastično uklopile u domaći IT sektor i postali važan segment rasta najbrže rastućeg sektora naše ekonomije.

Premijerka je, posle uručenja specijalizovanog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom Udruženju distrofičara Beograda, istakla da je sektor usluga, a posebno IT sektor, oblast u kojoj nema prepreka da se ljudi, kao što su recimo članovi Udruženja distrofičara, osposobe i osamostale.

- Kada smo krenuli da finansiramo prekvalifikacije za ljude koji nemaju nikakvo predznanje u informacionim tehnologijama, ili nisu završili stručne škole i fakultete, posebno smo osmislili prekvalifikacije za IT sektor za osobe sa invaliditetom - navela je Brnabić.

Kako je objasnila, to je urađeno u saradnji sa nevladinim organizacijama.

- Oni su se fantastično uklopili u IT sektor. Postali su važan segment rasta najbrže rastućeg sektora naše ekonomije - naglasila je Brnabić.

Istakla je IT sektor može da pruži različite načine da se bilo kakav invaliditet prevaziđe.

 - Nastavićemo da radimo na tome, to je izuzetno važna komponenta samostalnog života i osamostaljivanja - rekla je premijerka.

 Ona je prisustvovala uručenju specijalizovanog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom Udruženju distrofičara Beograda.

Prisustvovali su i predsednik Udruženja distrofičara Beograda Dušan Trojanović, ambasador EU delegacije u Srbiji Emanuel Žiofre i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Mikela Telatin i komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike