Skupili se na olimpijadi da izaberu najboljeg seljaka! A među njima i Australijanac! (FOTO/VIDEO)

25.08.2021

18:01 >> 05:27

0

Autor: R.M.

U Bačkoj Topoli održana deseta jubilarna Seljačka olimpijada na kojoj je bilo i takmičara iz inostranstva

Skupili se na olimpijadi da izaberu najboljeg seljaka! A među njima i Australijanac! (FOTO/VIDEO)
Copyright Seljačka olimpijada u Bačkoj Topoli, Foto: Radovan Marković

Sečenje greda, preskakanje ogromnih bala sena, slalom sa punim građevinskim kolicima, bacanje guma… samo su deo onoga što se moglo videti ove godine na desetoj, jubilarnoj Seljačkoj olimpijadi u Bačkoj Topoli.

Jednom godišnje u Bačkoj Topoli održava se Seljačka olimpijada na kojoj se okupe građani ovog grada i okolnih mesta kako bi učestvovali na neobičnom takmičenju.

Foto: Radovan Marković

Atmosfera uzavrela! Što zbog mase glasnih navijača, što zbog sunca koje nemilosrdno peče. Prašina se diže skoro kao na Reli Dakaru, a zajapureni takmičari hvataju dah dok trče na improvizovanom “olimpijskom” terenu.

Ove godine održava se deseta, jubilarna, a došli su najbolji iz prethodnih devet.

Voditelj najavljuje i jednog sa drugog kontinenta – iz daleke Australije.

Foto: Radovan Marković

Zove se Vejn Keli, a u Bačku Topolu došao je zbog devojka koja je iz obližnjeg mesta Bajše. Za 24sedam objašnjava da trenutno živi u Budimpešti, a da se nije ni nadao da će ga pustiti da se takmiči. Ali sada je oduševljen!

– Ha, ludo je! Teže je nego što izgleda. Mnogo teže! Nisam mislio da ću moći da se takmičim, jer sam tek došao. Rekao sam da sam turista i pitao da li mogu da se pridružim, a oni su rekli da nema problema – priča Vejn.

Vejn Keli, Foto: Radovan Marković

Objašnjava da i u dalekoj Australiji postoje slična takmičenja, mada on do sada nije učestvovao.

– Uglavnom imaju takmičenje u sečenju drveća. Ali nikada se nisam takmičio ranije, ovo mi je prvi put. Ako me pozovu učestvovaću i naredne godine. Ali onda ću dosta trenirati pre takmičenja! – priča on dok posmatra kako se odvija jedna od “trka”.

A na terenu žar i borba kao kod profesionalnih sportista. Trči se, preskače, pada, ustaje… mišići popuštaju, umor stiže ali niko ne odustaje!

Jer biti pobednik je i stvar prestiža, a ne samo pitanje nagrade.

Varga Geza, organizator Seljačke olimpijade, objašnjava da je ovogodišnje takmičenje “kao Liga šampiona”.

– Ove godine smo zvali takmičare koji su osvajali prva tri mesta prethodnih godina. Tako da je ovo je kao Liga šampiona – kaže on za 24sedam.

Na jubilarnoj olimpijadi se takmičilo 12 ljudi u 10 disciplina, a interesovanje za ovu manifestaciju je jako veliko.

Foto: Radovan Marković

– Ako se dobro sećam, najviše smo imali 50 takmičara u jednoj godini. S tim da ne pravimo tako veliku reklamu, jer ako bi imali previše takimčara vremenski ne bi stigli – priča on.

Pročitajte još:
Neverovatno je koliko lokalno stanovništvo voli ovu manifestaciju jer se, uprkos veliko vrućini, skupilo više stotina navijača. Geza objašnjava da je čitava ideja nastala slučajno.

– Sve je krenulo tako što smo sa komšijama sedeli jedno veče i razgovarali o tome da treba organizovati nešto u Bačkoj Topoli. I tako je sve krenulo. Prve godine nismo imali budžet, već smo od meštana tražili da nam daju testere, grede, kolica… iako danas najveći deo stvari dobijemo od sponzora, meštani i dalje ovu manifestaciju osećaju kao svoju – ispričao je Geza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike