Stiže nam nebeski spektakl: Avalski toranj i opservatorija u Novom Sadu organizuju praćenje čarobne kiše meteora

12.08.2023

12:05

0

Autor: I.K.

Posmatranje kiše meteora je organizovano u Beogradu i u Novom Sadu

Stiže nam nebeski spektakl: Avalski toranj i opservatorija u Novom Sadu organizuju praćenje čarobne kiše meteora
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pravi nebeski spektakl - čarobna kiša meteora stiže nam večeras, u subotu 12. avgusta. 

Avalski toranj i astronomsko društvo "Ruđer Bošković" organizuju posmatranje ovog fenomena sa platoa tornja od 21 sat do ponoći.

Iz Avalskog tornja pozivaju sve ljubitelje astronomije i romantičare da ponesu ćebe ili neku drugu podlugu da mogu ležeći, sa trave da posmatraju nebo... Članovi Astornomskog društva "Ruđer Bošković" biće tu da stručno isprate sve što se iznad nas bude dešavalo.

Ukoliko želite da se popnete na vidikovac na tornju, za šta je večeras ograničena poseta vremenski na 20 minuta, cena je standardna 400 dinara, za studente, đake i penzionere 200 dinara, za decu predškolce i osobe sa invaliditetom 1 dinar. 

Posmatranje kiše meteora je organizovano i u Novom Sadu. Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

- Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta - navode u Astronomskom društvu Novi Sad.

Foto: Profimedia
 

 

Astronomi kišu meteora koja se dešava od jula do avgusta nazivaju Perseidima, a ime je dobila po sazvežđu Persej, iz čijeg pravca dolaze meteoriti. Meteorska kiša "Perseida" koja se očekuje večeras, biće vidljiva u celoj Srbiji. 

Verovanje kaže, da dok se gleda kiša meteora, vredi zamisliti želju, te da će se ona i ispuniti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike