Srbija obeležava Međunarodni dan mladih: Organizovane radionice i koncerti

12.08.2023

10:35

0

Autor: I.K.

Prvi put je obeležen 2000. godine, a u Srbiji se održava od 2007. godine

Srbija obeležava Međunarodni dan mladih: Organizovane radionice i koncerti
Copyright Beoinfo

Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta, od 2000. godine. Ovaj dan u Srbiji se održava od 2007. godine. Ima za svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Danas će u Srbiji biti obeležen u četiri opštine - Novom Pazaru, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima i Somboru, a u Beogradu se juče i danas održavaju radionice i skupovi na Malom Kalemegdanu pod sloganom "Belgrade youth fest".

Radionice se organizuju u okviru projekta koji sprovode Ujedinjene nacije pod nazivom "Program vršnjačkog mentorstva promocije ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i unapređenja učešća mladih u Srbiji".

"Obeležavanje Međunarodnog dana mladih u Srbiji dokaz je energije i posvećenosti koju mladi u našoj zemlji imaju. Kroz Program vršnjačkog mentorstva želimo da podstaknemo kulturu osnaživanja, ravnopravnosti i učešća mladih u svim segmentima našeg društva. Zajedno sa mladima radimo na tome da omogućimo da se i njihov glas čuje i da kreiramo mogućnosti koje njihove aktivnosti vode ka održivom razvoju", izjavila je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob.

Na Malom Kalemegdanu organizuju se različite radionice podeljene po zonama, kao što su IT zona, eko-zona, međugeneracijska zona i druge, a organizovani su i razni koncerti.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je Međunarodni dan mladih i pozvao nadležne organe, ministarstva i ustanove da se dobrim politikama obrazovanja i zapošljavanja podstaknu mladi da upravo u Srbiji grade svoju budućnost i budućnost njihovih porodica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike