Potresno svedočenje majke iz Čačka: Bivši suprug već godinu dana mi ne vraća ćerku, uprkos presudama

30.07.2023

11:52

0

Autor: I.K.

Obraćala se svim institucijama, zaštitniku građana, ima i presudu ali uzalud

Potresno svedočenje majke iz Čačka: Bivši suprug već godinu dana mi ne vraća ćerku, uprkos presudama
Copyright Tv Pink Printscreen

Doktorka iz Čačka, Marija Milošević bori se već godinu dana da vrati svoju 11-godišnju ćerku koju je, kako kaže, oteo otac, njen bivši muž. Obraćala se svim institucijama, zaštitniku građana, ima i presudu, ali uzalud. 

Ima rešenje kojim se nalaže ocu da u roku od 24 sata vrati ćerku majci, zaprećeno je čak i kaznom zatvora, ali ni to nije sprovedeno.

-Zašto odluka suda nije sprovedena već tri meseca? To rešenje sudija je poslala u Vrhovni kasacioni sud, umesto da ga sprovede. Dakle to je neka zakonska rupa, zahvaljujući kojoj otac ne mora da vrati dete. Zašto to rade? pitala je potrešena majka gostujući na TV Pink. 

Očajna žena kaže da već godinu dana zapravo nema ni kontakt sa ćerkom, a videla ju je samo nekoliko puta i to pod nadzorom. 

-Pokušavam, zovem, šaljem poruke. Uglavnom odbije poziv i pošalje poruku da ne može da priča. To je poruka od ćerke. Otac ju je zaplašio... Kako da objasnim ovo? navodi ova majka.

Kaže da kada ju je nekoliko puta videla u Požegi, gde ju je otac doveo kad ju je uzeo od majke, dok su njih dve sedele u restoranu, on je stajao ispred i nadzirao ih.

-Ćerka se promenila, ne prepoznajem svoje dete više, izgubljenog je pogleda, kucka poruke ispod stola, od veselog deteta postala je neko koga ne prepoznajem. Jezivo je. Više od godinu dana, 12. juna ju je izveo iz škole, dve nedelje nije išla u školu, nije ni završila razred, nije dobila svedočanstvo, otac je nije vodio u školu... Da bude apsurd veći, u Centru za socijalni rad organizovan je sastanak, na mene je izvršen pritisak da potpišem da dete ide u školu. Ona međutim mora da polaže razredni ispit, bila je odličan đak, pohađala vannastavne aktivnosti. Ako je ne dovede u Čačak ponavljaće razred. Celo polugodište nije išla u školu. Meni su pisali prekršajnu prijavu što dete nije došlo u školu, iako dete nije kod mene... navodi ova majka niz apsurnih situacija u kojima se našla.

Otuđenje deteta

Ona se pita kako je njenom detetu koje ne viđa majku, ne viđa drugare sa kojima je odrasla, porodicu...

-Problem je što se ne izvršavaju rešenja, ne sprovode presude. Svaki moj pokušaj da ih kontaktiram, završavao se tako što me je on prijavljivao za uznemiravanje, navodi ova žena. 

Razveli su se 2015. godine i već je prošla jednu agoniju tokom tri godine za starateljstvo. 

-Hoću da spasim moje dete. I od tada agonija traje... Ovo već prelazi granicu normalnosti. Ja imam starateljsko pravo. Ne znam zašto mi nije vraćeno dete, zašto se ne sprovodi rešenje suda. To je navodno hitan postupak, a traje duže od godinu dana. Neka mi kažu definiciju hitnosti. Ali imam snage i energije, neću odustati. Operisana sam u međuvremenu, urađena mi je transplantacija jetre, nisam znala da li ću ostati živa, a nisam dete mogla da vidim, ali kada sam tada pobedila smrt neću odustati. Ovo je greh od Boga prema mom detetu da su je odvojili od majke. Kako mogu uveče da legnu da spavaju mirno. Ona sada ulazi u pubertet koji je bitan u razvojnom i psihičkom smislu. Bivši svekar je neuropsihijatar, sudski veštak, pa kako on ne shvata koliko je bitno da dete bude sa majkom... Kako može da podržava sina... Kako neće da zaštiti svoje unuče? Ne treba da misle na mene nego na moje dete, svoje unuče. Bivši muž je pravnik, radi u javnoj izvršiteljskoj kancelariji. On primenjuje ove zakone na radnom mestu, a oglušuje se privatno na taj isti zakon, postavlja se iznad njega... Jel zakon ne važi za njega? Njegova krivica je još gora jer zna zakon... Otuđivanje deteta je kada zabranite kontakt sa majkom dođe do udaljavanja, to je nenadoknadivo... Ovo je jezivo, niko mi ne veruje... iskreno priča ova majka iz Čačka. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike