Ponovo idemo u crveno: Spremite se na tropske temperature, a onda sledi nagla promena vremena

24.07.2023

06:35

0

Autor: I.K.

Krajem dana i u toku noći u Bačkoj i Banatu moguća je izolovana pojava pljuska i grmljavine

Ponovo idemo u crveno: Spremite se na tropske temperature, a onda sledi nagla promena vremena
Ilustracija - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas, u ponedeljak nas očekuje sunčano i osetno toplije vreme. Vetar će biti slab i umeren, zapadni i jugozapadni, uveče u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 22, a najviša od 34 do 37 stepeni.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, krajem dana i u toku noći u Bačkoj i Banatu moguća je izolovana pojava pljuska i grmljavine.

Na snazi će danas i sutra biti i upozorenje na visoke temperature. Maksimalna temperatura u većini mesta u ponedelјak biće od 34 do 37 stepeni, dok će u utorak u centralnoj i južnoj Srbiji biti još toplije - od 37 do 40 stepeni.

RHMZ printscreen
meteoalarm za ponedeljak

 

U utorak i sredu će na snazi biti upozorenje na naglu promenu vremena.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, u utorak krajem dana na severu, a u sredu i u ostalim krajevima očekuje se nagla promena vremena uz kišu, plјuskove, grmlјavinu i pad temperature za oko 15 stepeni. U zoni grmlјavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni vetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s).

Prognozirane temperature za utorak su od 18 do 26 najniža, a najviša od 34 na severu Vojvodine do 40 stepeni u centralnoj i južnoj Srbiji.

U sredu sledi naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će se sa severa proširiti na sve krajeve. Vetar umeren i jak, severozapadni, u zoni pljuskova olujni. Najniža temperatura od 18 do 22, a najviša u većem delu od 23 do 27 stepeni, na istoku i jugu Srbije još ponegde do 30 stepeni. 

U četvrtak ujutro i pre podne sunčano. Sredinom dana i posle podne uz više promenljive oblačnosti ponegde kratkotrajna kiša. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno jak, severozapadni. Najniža temperatura od 12 do 17, najviša dnevna od 24 do 27 stepeni. Ovo će biti inače prvi dan u nedelji da će proći bez meteorološkog upozorenja.

U periodu od 28. jula do 1. avgusta, u petak i subotu jutra sveža, tokom dana sunčano i umereno toplo. Novo prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom očekuje se u subotu krajem dana na severu, a u nedelju i u ostalim krajevima. Od ponedeljka postepeno razvedravanje, navodi RHMZ.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike