"Da ste blagosloveni, dobrodošli": Srpska deca iz Slovenije, Hrvatske i BiH čestitala rođendan patrijarhu

22.07.2023

15:13

0

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli danas u Beograd i naročito, u Hram Svetog Save

"Da ste blagosloveni, dobrodošli": Srpska deca iz Slovenije, Hrvatske i BiH čestitala rođendan patrijarhu
Tan2022-9-11_211346857_3 (1) - Copyright Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Grupa srpske dece, osnovaca iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetila je danas Hram Svetog Save u Beogradu i čestitala patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju rođendan.

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli danas u Beograd i naročito, u Hram Svetog Save.

- Hvala svima na poklonima, neka vam Bog uzvrati hiljadu puta više. Svaki dar je simbol koji u sebi krije raspoloženje i ljubav onog koji daruje. Otuda, uz zahvalnost na poklonima, za mene danas najveći dar je što ste vi danas ovde, u Hramu Svetog Save, i što svi znate da je Sveti Sava rodio svakog od nas - poručio je patrijarh deci.

Dodao je da su rođendani dobri povodi da se srećemo, da se vidimo, da se radujemo, ali i da su najbolji mogući trenutak da shvatimo da nismo samo biološki rođeni, da smo bića koja su rođena da se neprestano duhovno rađaju i obnavljaju.

TANJUG / RADE PRELIĆ
 

- Tako da naš biološki život, naše biološko postojanje, ima i svoj smisao i svoju lepotu i punoću samo onda kada smo i duhovno živi i kada se duhovno rađamo, a duhovno se rađamo, duhovno smo živi kada se krstimo u ime Svete trojice, i onda, kada čitav naš život, bez obzira šta radimo, jeste molitva. To znači da nije molitva samo kada dođemo u hram i kada se molimo za naše bližnje, mamu, tatu, brata, sestru, komšije, drugove, drugarice, sebe - rekao je patrijarh. Dodao je da molitva nije samo onda kada kažemo: "Gospode, pomiluj", nego to treba da bude početak i kraj svega što činimo u životu.

- Molitva treba da bude i jeste da smo ispunjeni lepotom, radošću, ljubavlju. Sve to jeste molitva. Kada sve činimo započinjemo i završavamo molitvom i kada sve činimo u slavu Božju. Ako nešto darujemo onoga koga volimo i to treba da bude u slavu Božju, čak i onda kada smo nezadovoljni, tužni i neraspoloženi, kada se setimo Boga i ako, bez obzira na to kako nam je, kažemo "Slava ti, Bože", onda i to postaje molitva. Time naš život pretvaramo u duhovnu relnosti" - rekao je poglavar SPC deci.

Istakao je da se raduje što su mu deca iz Slovenije, Hrvatske i BiH došla u goste.

- Radujem se što mi vi, u slavu Božju, došli u goste, i što ste, pored darova koje ste mi doneli, obdaren sam, pre svega, vašim prisustvom i molim vas da se molite, kako za mene, tako i za čitav svet, da bude mira i ljubavi za svu našu braću pravoslavne Srbe, a mi, ja i sve vladike ovde, zauvek ćemo vas imati u molitvama. Da ste blagosloveni, dobrodošli - poručio je patrijarh.

Deca iz Drvara poklonila su patrijarhu sliku Hrama Svetog Save iz njihovog mesta, pošto samo Drvar i Beograd imaju hramove Svetog Save, zatim je poglavaru SPC poklonjen paket sa domaćim proizvodima od drenjine iz Drvara, sa porukom da bude zdrav kao dren i da živi još mnogo godina. Deca iz Slavonije doneli su patrijarhu maketu Velikih Dečana, gde se on zamonašio, i rukotvorine iz Slavonije, kao i Knjigu o Boboti.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da je, na poziv narodne poslanice Sanje Lakić, desetak mališana iz Drvara ima priliku da provede tri dana u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Danas je prvi dan posete i imali su prilike da vide Hram Svetog Save. Bili smo na stadionu i kod spomenika Stefanu Nemanji. Takođe imamo sve isplanirano do ponedeljka. Ovo je jedan od dokaza da je Srbija sa svim svojim stanovnicima uz Srbe preko Drine, s obzirom da smo mi na krajnjoj zapadnoj tački srpskog naroda u Evropi - rekla je Runićeva.

Radovan Kolarević iz Borova oduševljen je posetom Beogradu i susretom sa patrijarhom. - Svidelo mi se sve. I ono što sam video i što su govorili", rekao je Radovan. Ema Todoović iz Bobote kaže da je Beograd lep grad.

- Planiram da dođem ponovo ovde nekom drugom prilikom. Hram je prelep, svidelo mi se što sam upoznala patrijarha - kaže Ema. Milica Savić iz Drvara kaže da joj je drago što je upoznala patrijarha i dodala da je Beograd mnogo lep grad. Milica Rađenović iz Drvara hvali organizaciju njihove posete.

- Posetili smo Hram Svetog Save, bili smo na Marakani i još treba mnogo toga obići. Hvala svima onim koji su nam to omogućili - rekla je Milica.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike