Novo upozorenje RHMZ-a: Evo do kada će trajati superćelijska oluja

20.07.2023

00:06

0

Autor: Lj. S.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti

Novo upozorenje RHMZ-a: Evo do kada će trajati superćelijska oluja
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Nakon što je snažno nevreme večeras pogodilo Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, u toku noći očekuje se novo, nestabilno vreme.

Ono će se kretati iz pravca Slovenije prema Hrvatskoj, pokazuju podaci stranice Rain alarm. 

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorili su da našu zemlju do subote uveče, 22. jula, očekuje jaka grmljavina. 

- Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada,  kratkotrajno olujne udare vetra, izolovano i orkanske udare vetra - upozorili su oni.

Printscreen/RHMZ
 

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Takođe, iz RHMZ-a su najavili sledeće:

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Konvektivna oblačnost koja uslovljava jake pljuskove sa grmljavinom i jakim vetrom premeštaće se sa juga Banata, centralne, istočne i jugoistočne Srbije u narednih sat, odnosno dva dalje na istok, ka Bugarskoj i Rumuniji.

Oni su dodali da će u ostalim predelima Srbije suvo uz postepeno razvedravanje.

Oluja i u Sloveniji

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Prema prognozama Agencije za životnu sredinu Republike Slovenije (ARSO), lokalne oluje sa gradom, naletima vetra i jakim pljuskovima očekuju se popodne i uveče u četvrtak, 20. juna.

Za celu zemlju je u popodnevnim satima izdat crveni alarm zbog prognoze jakog nevremena, kao i narandžasto upozorenje za večernje nevreme, što znači da bi vremenski uslovi mogli da budu opasni. 

Slovenački hidrometeorolozi upozoravaju da će do sutra ujutru doći i do naglog porasta i izlivanja bujičnih voda i manjih reka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike