Dobre vesti: Ove godine manje saobraćajnih nesreća u odnosu na 2022, i dalje najugroženiji pešaci i biciklisti

07.07.2023

12:48

0

"Broj povređenih u saobraćaju je manji za 1.200 osoba, dok je broj saobraćajnih nezgoda manji za 1.000 u odnosu na 2022. godinu", rekao je Lakićević za Tanjug

Dobre vesti: Ove godine manje saobraćajnih nesreća u odnosu na 2022, i dalje najugroženiji pešaci i biciklisti
ilustracija - Copyright Profimedia

Vršilac dužnosti Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je danas da je u proteklom periodu ove godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2022. godine, kao i da su među najugroženijim učesnicima u saobraćaju biciklisti i pešaci.

Stamatović je istakao da se na današnjem Kolegijumu Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja razgovaralo o aktivnostima koje će biti preduzete u kordinaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP-a, i drugih institucija u sistemu bezbednosti saobraćaja. "Najugroženiji u saobraćaju su biciklisti i pešaci, kao i osobe starije od 65. godina. Posebno ćemo usmeriti aktivnosti u narednom periodu prema tim grupama, kako bismo imali smanjenje stradanja u saobraćajnim nezgodama do kraja godine", rekao je Stamatović za Tanjug.

Takođe, dodao je da se na Kolegijumu govorilo i o zaključcima stručnih radnih grupa. "Pokrenućemo inicijative za izmenu određenih Pravilnika i Zakona vezanih za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Inicijativa će se odnositi i na Zakon o lokalnim samoupravama, putevima i određenim pravilnicima koji mogu da doprinesu unapređenju čitavog sistema bezbednosti saobraćaja", objasnio je Stamatović. Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević je istakao da smo u poslednjih šest meseci imali 21 poginulo lice u saobraćaju manje, u odnosu na isti perod prošle godine.

"Broj povređenih u saobraćaju je manji za 1.200 osoba, dok je broj saobraćajnih nezgoda manji za 1.000 u odnosu na 2022. godinu", rekao je Lakićević za Tanjug.

On je naglasio da u prethodnih 13 godina Telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja nije imalo ovako intenzivan i efektivan rad, kao što ga ima danas. "Plod rada će biti unapređenje stanja i sistema bezbednosti saobraćaja.

U narednoj nedelji ćemo imati usvajanje akcionog plana i strategije bezbednosti saobraćaja", istakao je on. On je rekao da je trećem po redu Kolegijumu prisustvovalo devet predsednika stručnih radnih grupa koji su u okviru tela za koordinaciju koje ima zadatak da unapređuje stanje u bezbednosti saobraćaja. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike