Želite da budete spasilac-volonter? Gorska služba spasavanja je raspisala konkurs

05.07.2023

09:34

0

U drugom krugu radiće se fizička provera i razgovor sa izbornom komisijom. Kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku

Želite da budete spasilac-volonter? Gorska služba spasavanja je raspisala konkurs
GSS - Copyright FOTO TANJUG/ Gorska služba spasavanja (GSS)/ Marko Ristić

Gorska služba spasavanja (GSS) saopštila je danas da je otvorila konkurs za nove spasioce-volontere.

Svi zainteresovani, punoletni građani mogu da se prijave elektronski, na linku https://forms.gle/eG2Rhim5fm69TdxA7, a prijave su otvorene do 4. avgusta.

Posle zatvaranja prijava, Komisija za obuku GS S-a uradiće prvu selekciju, i pozvati kandidate koji su prošli u drugi krug.

U drugom krugu radiće se fizička provera i razgovor sa izbornom komisijom. Kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku.

U okviru osnovne obuke savlađuju se bazične tehnike kretanja i boravka u planini, prva pomoć, osnove tehničkog spasavanja (rad sa užetom i nosilima), planinarska orijentacija, organizacija rada i spasavanja u okviru GSS Srbije, učestvovanje u pretragama, organizacija i vođenje pretraga i druge teme i tehnike neophodne u izvođenju spasilačkih aktivnosti.

FOTO TANJUG/ Gorska služba spasavanja (GSS)/ Marko Ristić
 

 

Oni koji uspešno završe osnovnu obuku postaju pripravnici, članovi Gorske službe spasavanja. Vežbe i usavršavanja tek tada i počinju, a napredovanje u službi zavisi isključivo od ličnog rada, učenja i zalaganja.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Do danas, GSS Srbije pomogla je hitno medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju više desetina hiljada povređenih ljudi. Učestvovali smo u svim vanrednim situacijama, dajući nemerljiv doprinos spasavanju velikog broja ljudi iz kriznih situacija, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike