Nikola je jedini Srbin koji je preživeo potonuće Titanika: Krenuo je u Ameriku da zaradi za porodicu, a evo kako je uspeo da se izvuče!

25.06.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Godinama je radio u Americi kao rudar, a pre ukrcavanja na Titanik, bio je u rodnoj Lici da poseti ženu i decu

Nikola je jedini Srbin koji je preživeo potonuće Titanika:  Krenuo je u Ameriku da zaradi za porodicu, a evo kako je uspeo da se izvuče!
Nikola Lulić - Copyright Profimedia/Wikipedia

Tragedija broda "Titanik" decenijama privlači pažnju, a proteklih dana javnost je sa pažnjom pratila i misteriozni nestanak podmornice Titan koji se tradično završio.

Naime, posada podmornice koja je krenula na zaron od preko 3.000 metara da vidi ostatke Titanika nesrećno je stradala kada je, kako se pretpostavlja, podmornica pretrpela imploziju.

Tako je petoro članova podmornice simbolično postalo deo priče o Titaniku, na kome je stradalo 1.517 ljudi.

Inače, na Titaniku je spaseno 710 putnika a prema podacima portala Enciklopedija Titanika brodom je putova i izvesni Nikola Lulić, Srbin iz Like, koji je uspeo da preživi ovaj užasni brodolom. 

Prema dostupnim podacima, Nikola je putovao trećom klasom i bio je, zapravo, u delu broda čiji su putnici poslednji saznali da Titanik tone.

Prema podacima sa sajta, on je rođen 1883. godine, bio je vojnik u Austrougarskoj vojsci, ali je 1902. nakon nekoliko dana odlučio da dezertira i pobegne za Ameriku. 

Neko vreme je radio u Minesoti kao rudar a onda se 1911. vratio u Liku da bi se video sa porodicom i svojom drugom suprugom Martom i njihovo dvoje dece

Profimedia
Potonuli Titanik

Kada je došlo vreme da se vrati u Ameriku služio je kao nezvanični pratilac ostalim emigrantima koji su mu platili kartu. Pomagao im je oko prevoda i savetovao ih šta da očekuju tokom putovanja i po dolasku u Ameriku.

Lulić se u Sautemptonu ukrcao na Titanik kao putnik treće klase. Vraćao se u Čišolm u Minesoti.

U medijima su se pojavljivale dve verzije kako je Lulić uspeo da se spasi. Prema jednoj imao je mornarsku kapu pa su ga ubacili u čamac, a prema drugoj izvukao je jedno dete iz vode i njegova majka mu je pomogla da uđe u čamac.

Prema izjavi sa sajta, njegov saputnik Jan Jalševac rekao je da je "spašen tako što je doneo mornarsku kapu koju je stavio na glavu. Tako da je mogao da se probije do čamca."

Profimedia
Ostaci Titanika

Nakon spašavanja Nikola je dugo obilazio države i pričao o svom iskustvu, da bi se nakon Prvog svetskog rata zauvek vratio kući.

Zarađivao je za život kao farmer, ali je mnogo puta radio u Francuskoj kao sezonski radnik između ratova. Sa njim su bila i njegova dva sina.

Njegova supruga Marta umrla je pre njega, pa je morao sam da brine o mnogobrojnoj deci iz svoja dva braka.

Preminuo je 1962. godine u 79. godini, u kući svoje najmlađe ćerke Mare. Sahranjen je na groblju Perušić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike