Raspisan novi konkurs vrednosti 26 miliona evra! Ovo je rok za prijave i način da to uradite!

21.06.2023

21:57

0

Naglasio je da je oblast inovacionih tehnologija jedna od onih u kojima se Srbija i EU dobro razumeju

Raspisan novi konkurs vrednosti 26 miliona evra! Ovo je rok za prijave i način da to uradite!
Ilustracija - Copyright Pixabay/jojooff

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je večeras na izložbi "Expo inovacije", kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je raspisan novi ciklus javnih poziva za podršku razvoja inovacija privatnog i akademskog sektora Srbije ukupne vrednosti 26 miliona evra.

"Upravo smo nagradili 114 inovatora iznosom od 20 miliona evra i raspisali smo novi poziv u iznosu od 26 miliona evra. Oni su izabrani od 650 predloženih kompanija", rekao je Žiofre u holu MTS Dvorane, na izložbi "Expo inovacije", na kojoj su srpske kompanije predstavile svoja inovativna rešenja i postignute rezultate, podržane sredstvima Evropske unije, kroz programe Fonda za inovacionu delatnost.

Naglasio je da je oblast inovacionih tehnologija jedna od onih u kojima se Srbija i EU dobro razumeju. 

"Moramo da učinimo naše ekonomije kompatitivnijim, naše načine proizvodnje održivijim, prijateljskijim. A ovo (programi EU) je jedan od načina da inovatori prezentuju svoje ideje i rešenja", naveo je Žiofre.

Naglasio je da EU i Srbija sarađuju uspešno u mnogim oblastima poput programa ''Horizon Europe'' koji je najveći svetski inovacioni i razvojni projekat i dodao da su srpski inovatori dokazali da su i te kako sposobni i da su prevazišli  sva očekivanja.

"Presrećni smo da vidimo ove uspešne priče. Srbija je skrenula pažnju na sebe na evropskoj istraživačkoj mapi i to čini EU i našu zajedničku inovacionu istraživačnu zonu jačom", istakao je Žiofre.

Ambasador EU je iskoristio priliku i da sa govornice čestita Srbiji na pobedi na takmičenju za organizaciju izložbe EXPO 2027. 

"To je zaista jedan veliki rezultat i siguran sam da će to biti velika šansa da se još jednom pokažu inovacioni kapaciteti Srbije", zaključio je Žiofre.

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđena su sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, precizirano je u saopštenju EU infa.

Početak konkursa i način prijave

Dodali su da je ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu 26 miliona evra, od čega je 16 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2019. godinu (IPA 2019), a 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prvi javni poziv u vrednosti od 10,3 miliona evra u okviru ovog EU projekta zvanično kreće danas, rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata je 15. septembar, a prijave se vrše putem portala Fonda za inovacionu delatnost, naveli su iz EU infa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike