Stručnjaci savetuju šta raditi pred malu maturu: Tremu možete savladati lako, trebaju vam dve stvari i jedna vežba

20.06.2023

20:00

0

Roditelji treba da se smire i ne izazivaju kod dece tremu i uznemirenost

Stručnjaci savetuju šta raditi pred malu maturu: Tremu možete savladati lako, trebaju vam dve stvari i jedna vežba
Matura - Copyright M. M./ATAImages

Polaganje završnog ispita za osmake počinje sutra i trajaće do 23. juna, a roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8:00 sati na portalu Moja srednja škola.

Vlada Srbije saopštila je da se 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih prijavilo za junski rok.

Iako su učili, često se dešava da osnovci "zablokiraju" na ispitu zbog treme ili nečeg drugog. 

Srećom, stručnjaci znaju kako da savladate sve probleme pred završni ispit a u svemu tome važnu ulogu imaju i roditelji.

- Kao i za svaki ispit važno je da prvo roditelji pokušaju da se smire i ne potenciraju kod dece tremu i uznemirenost. Prvo njima apel da pokušaju da razgovaraju sa decom normalno, da danas imaju nekakav regularan ritam. Dete koje voli da prelista nešto pred ispit neka to uradi, neka pokuša da legne na vreme a večeras da pripremi ono što mu treba poput olovke, gumice, hemijske i vode - kaže dečji psiholog Biljana Lajović.

Obavezno da doručkuju

Ona savetuje da se pred maturski ispit nešto pojede.

- Ne da se prejedu, ali da se pojede nešto što daje energiju jer ne može da se misli ako je dete gladno - objašnjava Lajovićeva.

Printscreen/Tanjug
Biljana Lajović

Dodaje da je veoma važno da na samom ispitu deca pažljivo isprate uputstva koja će im biti data.

- Treba da iskoriste maksimalno vreme koje im je na raspolaganju. Prvo treba da rade olovkom i ne zaborave da upišu odgovore hemijskom, jer ako to ne urade onda im se odgovor ne uvažava čak i ako je tačan. I pre nego što predaju završene zadatke, da još jednom pogledaju sva pitanja i vide da li su odgovorili. Jer možda im je promaklo nešto što znaju i možda se nečega sete u toku rada - naglasila je ona.

Prvo rešiti ono što sigurno znaju

Lajovićeva dodaje da je veoma bitan i način kako će raditi zadatke.

- Neka prvo urade zadatke koje odmah znaju da urade. Pa se onda vraćaju na one koji su im polupoznati, a na kraju se vrate na one koje ne znaju jer će se možda setiti. I neka razmisle - kaže psihološkinja.

M. M./ATAImages
Ilustracija

Jako je bitno i kako će se ponašati na samom ispitu kako ne bi uzalud gubili vreme.

- Ne treba da se vrte, gledaju okolo i misle da onaj drugi više zna. Tako samo gube vreme i energiju - dodaje ona.

Čokolada i voda

Međutim, ono što se često dešava jeste da učenike uhvati trema i potpuno se "blokiraju". Lajovićeva ima savet i za ovu situaciju.

- Mogu da ponesu neku malu čokoladu i flašu vode. Neka pojedu parče čokolade, popiju malo vode, a onda duboko udahnu i pokušaju da smire disanje. Obično kada nastupi trema onda se uznemiri organizam pa se ubrzano diše. Neka probaju da smire disanje i da sačekaju jer ima dovoljno vremena. Svake godine je bilo čak i više nego dovoljno vremena. Tako da ne treba da se boje da neće stići, već treba sebi da daju vremena da malo umire tu tremu - objasnila je psihološkinja.

- Mogu i da se obrate nastavniku koji je dežuran i da kažu da su se "blokirali". Ili ako treba da odu do toaleta da se umiju hladnom vodom, za šta postoji procedura, pa onda da se vrate nazad - naglasila je Lajovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike