Odluka Kriznog štaba: Od petka nadzor građana koji se vraćaju u Srbiju

16.09.2020

13:40 >> 15:03

0

Autor: autor26

Nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja leka

Odluka Kriznog štaba: Od petka nadzor građana koji se vraćaju u Srbiju
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor svih građana koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević pozvala je sve građane da se do petka vrate u zemlju. Preporuke svetskih organizacija jesu da taj nadzor traje do deset dana. Razlog za blagi porast novozaraženih nadležni vide u povratku sa letovanja iz Hrvatske i Crne Gore.

U bolnici u Čačku 16 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovanoje 16 pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta.

U kovid bolnicama u Vranju 13 pozitivnih

Prema podacima gradskog štaba za vanredne situacije, u tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 22, od čega 13 kovid pozitivnih. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutno je 158 slobodnih mesta.

Tokom jučerašnjeg dana u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 34 pregleda. Od tog broja 14 prvih, a 20 kontrolnih pregleda.

Uzorkovana je krv kod 18 pacijenta i sačinjeno toliko RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 20 brzih testova i 20 “pcr” testova.

Na lečenje je primljen jedan novi pacijent, otpušteno je šest pacijenata, od tog broja jedan je transportovan u KC Niš.

Šta podrazumeva nadzor povratnika iz inostranstva

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

– Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno – objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

– Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas – kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike