Životna priča mesara iz Srema: Dokumentarni film iz serijala "Počudište" će vas zapanjiti

20.06.2023

08:55

0

Autor: M. Vu.

Laza, koji je došao iz Bosne zbog svađe sa majkom, pronalazi svoje mesto u Vojki kao uslužni mesar

Životna priča mesara iz Srema: Dokumentarni film iz serijala "Počudište" će vas zapanjiti
za mesara Lazu svi u Vojki znaju - Copyright Foto: Privatna arhiva

Mesar Laza Ivetić iz Vojke postaje zvezda novog dokumentarnog filma "Počudište", koji otkriva neobičnu priču o njegovom životu i zanatu uslužnog klanja svinja. Film prati Lazu i njegovu suprugu kroz svakodnevne situacije, anegdote i životne priče, donoseći publici uvid u seoski život i bogatu kulturnu baštinu.

Laza, koji je došao iz Bosne zbog svađe sa majkom, pronalazi svoje mesto u Vojki kao uslužni mesar. Dokumentarac otkriva kako je Laza ovladao tajnama svog zanata i stvorio uspešan posao. Uz humor i toplinu, Laza priča o svom putu, izgradnji kuće i svojim sinovima koji mu pomažu, ali ne dele istu strast prema mesarstvu.

-  Lazo, trebalo je bi jednog brava na pola da mi isečeš - dovikivao je čovek iz slušalice.

- Može u subotu - dobacuje Lazina supruga koja drži notes u ruci i ugovara termin.

Dva autora filma, naš etnolog Aleksandar Repedžić i Anđela Đermanović su na zanimljiv način opisali kako izgleda svakodnevni život seoskog uslužnog mesara u Sremu.

Foto: Privatna arhiva
 
Foto: Privatna arhiva
 

- Rođen sam u Bosni. Naljutio sam se na majku i došao ovde u Vojku - ispričao je Laza kako je postao uslužni mesar. -  Zapravo, došao sam ovde za sestrom koju sam veoma voleo. Radio sam u Batajnici primao lepu platu i jako sam lepo živeo tada. Počeo sam u Bosni da koljem, ali sam ovde zavoleo to da radim. U Bosni se svinja šuri vodom, a ovde je drugačije. To mi se baš svidelo.

Laza je otkrio u filmu kako je napravio kuću, ali i da li je sinove naučio tajnama svog zanata.

- Pomažu obojica, ali ne vole - rekao je Laza.

Foto: Privatna arhiva
 

Jedna od najintrigantnijih priča u filmu je Lazine avanture u svinjokolju, koju je započeo vozeći se biciklom, a zatim motorom, da bi na kraju stigao automobilom. Ova neobična anegdota prikazuje Lazu kao vrednog i posvećenog radnika koji se prilagođava promenama i uspeva da unapredi svoj posao.

"Počudište" je deo serijala kratkih dokumentarnih filmova koji istražuje mitove, legende i narodne običaje Balkana. Ovaj serijal, koji pruža uvid u tajanstvene i čudnovate fenomene Balkana, ima za cilj očuvanje kulturne baštine i promovisanje raznolikosti društva.

Film o mesaru Lazi Ivetiću osvetljava njegovu životnu priču i doprinosi bogatom mozaiku balkanske kulture, nudeći publici jedinstven i fascinantan pogled na seoski život i tradicionalne zanate.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike