Svi građani imaju ista prava: Fabrici posetio Prajd info centar

02.10.2020

21:50 >> 12:09

0

Ove godine se navršava i 10 godina od održavanja prve Nedelje ponosa u Srbiji

Svi građani imaju ista prava: Fabrici posetio Prajd info centar
Copyright Pixabay/Harry Quan/Unsplash

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici posetio je danas, povodom početka beogradske Nedelje ponosa, Prajd info centar, a tom prilikom je poručio da svi građani, bez razlike, imaju ista prava i da je podrška LGBTI pravima podrška pravima svih ljudi.

Usled pandemije virusa korona, ove godine se svi događaji u okviru Nedelje ponosa dešavaju onlajn, a Fabrici je tokom posete istakao i da je veoma važno podržavati LGBTI prava i to ne samo tokom Prajda, već tokom cele godine.

“Nedelja ponosa i srodni događaji značajni su jer šalju poruku da svi građani, bez razlike, imaju ista prava i slobode, uključujući pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja”, izjavio je ambasador Fabrici, saopšteno je iz EU info centra.

Ove godine se navršava i 10 godina od održavanja prve Nedelje ponosa u Srbiji, a tim povodom, Fabrici se osvrnuo i na ono što je urađeno na polju zaštite i unapređenja prava LGBTI zajednice u tom periodu.

“Srbija je učinila nekoliko koraka u pravom smeru kada je reč o poštovanju prava LGBTI osoba, ali ostaje još mnogo toga da se uradi”, kazao je.

Prema njegovim rečima, strategija za borbu protiv diskriminacije još uvek nedostaje, napadi na LGBTI osobe i dalje se događaju, a ponekada su i bez odgovarajuće istrage, dok u nekim slučajevima čak i bez ikakvog postupanja.

“To je neprihvatljivo”, naglasio je Fabrici.

U razgovoru sa aktivistima, razmotren je položaj i specifične potrebe koje LGBT udruženja imaju u Srbiji.

Istaknuto je pitanje bezbednosti, ali i pitanja uslovara rada i održivosti usled ekonomske krize i pandemije COVID-19, koji utiču na sve aspekte organizovanja i delovanja.

“Važno je nastaviti s naporima na stvaranju društva u kojem će svi ljudi, bez obzira na njihove razlike i specifičnosti, živeti slobodno i sigurno”, naveo je Fabrici.

Dodao je da EU ne daje samo političku podršku borbi za LGBTI prava, već takođe sprovodi i pojekat koji je usmeren na borbu protiv nasilja i diskriminacije LGBTI osoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike