Rigorozni stanodavci: „Deca i ljubimci stop!"

16.09.2020

19:00 >> 20:28

0

Rigorozni stanodavci: „Deca i ljubimci stop!"
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Iznajmiti danas stan u Beogradu ako imate decu ili, ne daj bože, psa zvuči isto tako neverovatno kao da ste krenuli peške na Mesec. Stanodavci su, kako za „24sedam“ prenose zakupci, pred novu akademsku godinu postali rigorozni i u najmanju ruku bezobrazni i dižu cenu kvadratnog metra u nebesa ako slučajno neko prizna da ima dete ili kućnog ljubimca. Tako, na primer, kako za „24sedam“ tvrdi studentkinja iz Kruševca Marija Miljković (25), za garsonjeru na Novom Beogradu koja je koštala 180 evra mesečno sada treba da izdvoji 220 jer ima tromesečno štene. Čak ni epidemija koronavirusa, koja je tokom proleća oterala studente iz unutrašnjosti zemlje kućama, zbog čega su stanovi ostali da zvrje prazni, nije uticala na nerealne uslove vlasnika stanova za rentiranje. Ali pođimo redom.

Strpljenje ne pomaže

Ta studentkinja priznaje za „24sedam“ da se na početku potrage za stanom naoružala strpljenjem i da se nada da je, posle jednog meseca, pri kraju posla. – Još nisam uspela da pronađem stanodavca u čijem bih stanu bila dobrodošla zajedno sa svojim tromesečnim štenetom. Cene takvih stanova su zbog kućnog ljubimca više za 20 do 30 evra, ali sam spremna i to da platim. Zasada nemam kome da za garsonjeru na Novom Beogradu iskeširam 220 evra mesečno, a koja je ranije bila 180, jer mi se desilo nekoliko puta da mi čovek koji je dao oglas spusti slušalicu čim čuje da ima psa – priča Marija, i dodaje da je nedavno počela da ispituje stanodavce zašto su takvi. – Oni koji su hteli da pričaju dali su mi šokantne odgovore – životinje mogu da pocepaju, izgrebu ili izgrizu nameštaj, ali i da polome predmete u stanu. To isto važi i za decu, samo bez griženja i grebanja stvari – navodi ona. Retki su oni, priča Marija, koji žele da joj iznajme stan, ali zato imaju nekoliko zahteva:

Promo/Marija Miljković

– Traže dva depozita odjednom, plaćanje kirije dva, tri ili šest meseci unapred, povećavaju cenu najma u odnosu na onu koja je u oglasu do 30 evra. A najzanimljivije mi je bilo kada su mi tražili da dovedem psa na uvid – navodi Marija. Ona dodaje da joj je prijateljica koja ima dvoje dece ispričala da je prošla isto takvo maltretiranje stanodavaca, ali da je uspela da nađe stan.

Da, to je tako

Katarina Lazarević iz „Kaća Lazarević nekretnina“, potvrđujući reči studentkinje Marije, kaže, za „24sedam“, da ta pojava ne spada u diskriminaciju već je to pravo vlasnika stana. – Stanodavci traže određeni profil ljudi za boravak u njihovom stanu. Iako nekome zvuči kao diskriminacija, a i bilo je takvih primera, to je jednostavno pravo vlasnika. Mnogi od njih, poučeni lošim prethodnim iskustvima, postaju obazriviji i samim tim isključuju mogućnost za ponavljanje nekog neželjenog scenarija – poručuje ona, i dodaje da se sve može regulisati dobrim ugovorom i da je sve je stvar dogovora.

– Ugovorom o zakupu reguliše se šta će se desiti ukoliko dođe do oštećenja stana, bilo da su u pitanju kućni ljubimci ili deca. Potrebno je napraviti odgovarajući ugovor sa stanodavcem, jer će se na taj način zaštititi obe strane – zaključuje Lazarevićeva.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike