Vujović: 270 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Petrovcu na Mlavi

02.06.2023

14:13

0

U okviru transfer stanice, nalaze se i objekti za zaposlene, prijavnica, pretovarna rampa za neselektirani komunalni otpad, separatori, infiltracioni i protivpožarni bazeni

Vujović: 270 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Petrovcu na Mlavi
Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novoizgrađenu transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem u Petrovcu na Mlavi i istakla da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo uložili 270 miliona dinara u ovaj infrastrukturni projekat.

„U ovaj veliki infrastrukturni projekat Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine uložili su 270 miliona dinara i njime unapređujemo ne samo sistem upravljanja otpadom već i kvalitet života građana u ovom delu Srbije. Transfer stanica, koja je izgrađena za godinu dana, jedan je od koraka kojim nastavljamo da rešavamo problem odlaganja otpada na području petrovačke opštine", rekla je Vujović.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL
 

Ona je dodala da izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, koju će koristiti i opštine - Kučevo, Žagubica i Malo Crniće, komunalni otpad iz Petrovca na Mlavi se više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji, već će nakon sakupljanja i pretovara na transfer stanici biti transportovan na najbližu sanitarnu deponiju na dalji tretman.

Transfer stanica je preduslov za realizaciju još jednog velikog projekta u Petrovcu na Mlavi, koji podrazumeva zatvaranje, sanaciju i rekultivaciju postojeće nesanitarne deponije „Svina“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U toku je revizija projektne dokumentacije, a prvi radovi u planu su već sledeće godine, čime će trajno biti rešen višedecenijski ekološki problem ove opštine.

„Nakon zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije, postaviće se sistem video nadzora koji će biti uvezan sa monitoring centrom u MZŽS, u kome će se u realnom vremenu nadzirati svaki pokušaj nelegalnog odlaganja otpada. Na dalje je na opštini da vodi računa o životnoj sredini i kvalitetu života građana. Naš zajednički cilj je da unapredimo stanje životne sredine, a time i kvalitet života građana“, rekla je ministarka.

U okviru transfer stanice, nalaze se i objekti za zaposlene, prijavnica, pretovarna rampa za neselektirani komunalni otpad, separatori, infiltracioni i protivpožarni bazeni. Ceo kompleks biće ograđen zelenim pojasom uz izgradnju pratećih unutrašnjih saobraćajnica i parkinga za vozila.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike