Skrining na SMA danas počinje u još jednom porodilištu u Srbiji

26.05.2023

07:50

0

Etički odbor dao je dozvolu za pokretanje projekta, što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji

Skrining na SMA danas počinje u još jednom porodilištu u Srbiji
Ilustracija - Copyright RINA

Od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovodiće se u još jednom porodilištu u Srbiji, otkrio je rukovodilac ovog projekta u Beogradu dr Miloš Brkušanin.

Reč je o Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac.

Etički odbor te zdravstvene ustanove dao je dozvolu za pokretanje projekta, ističe Brkušanin ono što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji, prenosi Telegraf.

Kako je ranije rekao, sredstva su bila obezbeđena u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, koje su finansijski pokrile i jednogodišnji projekat u GAK "Narodni front" u Beogradu, a koje su kasnije odobrile i dodatna sredstva za nastavak testiranja novorođenčadi u toj ustanovi.

Sa državnog vrha su u međuvremenu stigle najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO.

Šta podrazumeva neonatalni skrining?

Neonatalni skrining podrazumeva niz metoda koje se sprovode u ranom novorođenačkom uzrastu ili periodu odojčeta i imaju cilj rano otkrivanje oboljenja koja se adekvatnom terapijom mogu sprečiti ili lečiti.

Ovakvim pristupom moguće je izbeći ozbiljne posledice, poput teških oštećenja organa, usporenog rasta i razvoja, mentalne zaostalosti itd.

Testiranje se radi u porodilištu "Narodni front"

Testiranje na SMA se od prošle godine radi u porodilištu "Narodni front" i u prva četiri meseca testirano je oko 2.000 beba.

Podaci su tada pokazali da je stotinak majki tada odbilo da se njihova deca testiraju na ovu retku bolest.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike