Predstoji predah od poplava, ali ne zadugo: Kišovito vreme čeka nas još mesec dana!

19.05.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Sve do 20. juna biće promenjivo vreme s kišom, odnosno do početka leta biće dosta padavina, tako da treba biti oprezan

Predstoji predah od poplava, ali ne zadugo: Kišovito vreme čeka nas još mesec dana!
Copyright RINA

Zbog velikih kiša i poplava pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bili su primorani da intervenišu na teritoriji Novog Sada i Beočina, kao i u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valјevu.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj danas prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Jako nevreme pričinilo je veliku štetu i u opštini Koceljeva u nekoliko domaćinstava i na putnoj infrastrukturi. Procenjuje se da je za sat palo 54 litre kiše po kvadratnom metru.

Katastrofične scene mogle su se videti i u Novom Sadu, gde je nastao kolaps u saobraćaju, a pripadnici MUP-a i Žandarmerije su tokom noći evakuisali građane, dok je JKP "Parking servis" učestvovalo u uklanjanju vozila, s obzirom na to da je voda stizala do motora i da je dolazilo do kvašenja kablova. 

Meteorolog Ivan Ristić kaže da vodostaj koji će na području Šapca dostići nivo redovne odbrane od poplava ne treba da zabrinjava.

- To nije zabrinjavajuće, ali mora da se dežura. Ne bi trebalo da pređe vanredni nivo od poplava. Dobra stvar je što se od sutra vreme popravlja i kiša će prestati da pada, prvo u Srbiji, a zatim i u BiH i Hrvatskoj. Tako da do sledeće srede i četvrtka neće biti puno padavina, pa će i reke, najverovatnije, da se vrate u svoje korito - kaže Ristić.

24sedam
Poplava u Novom Sadu

Ali ovo je samo predah od kišnog vremena, jer Ristić dodaje da se već krajem maja očekuju nove padavine.

- Biće dosta kiše, pa čak i u junu. Sve do 20. juna će biti promenjivo vreme sa kišom, odnosno do početka leta biće dosta padavina, tako da treba da budemo oprezni - rekao je on.

U Srbiji su najugroženija područja u okolini Drine i Save, objasnio je meteorolog.

- Dunav nije toliko problematičan jer nije bilo mnogo kiše po Evropi. Inače, treba napomenuti da bujične poplave kao one što su se desile u Novom Sadu nastaju kada u kratkom vremenu padne oko 80 litara kiše po kvadratu. One brzo dođu, ali i prođu - rekao je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike