Još jedna zaraza pojavila se u Srbiji: Afrička kuga kod domaćih svinja registrovana u Negotinu

19.09.2020

10:01 >> 10:58

0

Autor: M. I.

Štab za vanredne situacije naložio je neophodne mere

Još jedna zaraza pojavila se u Srbiji: Afrička kuga kod domaćih svinja registrovana u Negotinu
Copyright Pixabay/

Zarazna bolest afrička kuga kod domaćih svinja registrovana je u Opštini. Kako prenosi RTS, štab za vanredne situacije u toj opštini naložio je neophodne mere za suzbijanje širenja zaraze i edukaciju stanovništva.

Komandant Štaba Vladimir Veličković, naveo je, da je Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac koje obuhvata naseljena mesta: Aleksandrovac, Kovilovo, Rajac i Crnomasnica u opštini Negotin proglašeno zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Područje poluprečnika najmanje deset kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac, proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

– Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave, kao i da leševe ne ukopavaju sami – saopšteno je iz štaba.

Preporuka je da se predsednici saveta Mesnih zajednica i savet MZ na ugroženom području, referenti matičnih područja aktivno uključe u pomoći na sprovođenju naloženih mera.

Takođe, preporučeno je i da se preko sredstava javnog informisanja obaveštava stanovništvo o preduzetim merama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike