Spušta se starosni prag za dobijanje vozačke, ali samo za jednu kategoriju: Vozači će umesto dve godine morati da čekaju samo jedan dan

18.04.2023

08:11

0

Trenutno dozvolu za D kategoriju možete dobiti nakon što prvo vozite dve godine sa C kategorijom

Spušta se starosni prag za dobijanje vozačke, ali samo za jednu kategoriju: Vozači će umesto dve godine morati da čekaju samo jedan dan
vozač - Copyright Profimedia

Starosna granica za dobijanje vozačke dozvole za D kategoriju pomeriće se dve godine "unazad" pa će vozači, umesto da čekaju da napune najmanje 23 godine, moći da krenu u obuku dan posle dobijanja C kategorije, kaže za 24sedam Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

- Starosna granica za C kategoriju će ostati 21 godina, ali će se za D pomeriti. Dovoljno je da imaš C kategoriju i jedan dan iskustva, pa da možeš odmah da kreneš u polaganje za D. Do sada se za D nije moglo polagati tako, nego si morao da imaš iskustva u C pa tek onda da polažeš za D - kaže on.

Rašeta je objasnio da trenutno dozvolu za D kategoriju možete dobiti nakon što prvo vozite dve godine sa C kategorijom.

- To znači da bi najranije dozvolu za D mogli da dobijete sa 23 godine starosti. To je predlog izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Bila je javna rasprava u decembru i prevoznicima je to baš značajno jer nemamo dovoljno vozača - kaže on.

Rašeta misli da će ovo spuštanje granice za dobijanje dozvole doprineti većem broju profesionalnih vozača.

- Doprineće zbog toga što će mladi ljudi koji teško pronalaze posao se odlučiti za taj potez da odmah polažu za D, pa da voze autobus po Srbiji - kaže on.

Prag za B ostaje isti


Što se tiče dozvola za B kategoriju, odnosno putničke automobile, starosna granica će ostati ista kaže Mladen Rašeta.

- To se neće menjati jer već sa 16 može da se počne obuka, a sa 17 kandidat može da vozi. Ranije od toga bi bilo besmisleno. To je donja granica u EU. Samo smo za motoriste pomerili granicu malo iznad, ali za B kategoriju ne možemo. Pošto sve ove stvari se, ustvari, usklađuju sa EU. Tako da mi možemo samo podizati iznad njihove granice - objasnio je on.

Međutim, to neće biti baš tako jednostavno jer polaganje vožnje za C i D nije ni malo jeftino.

- Za C i E kategoriju treba između 80.000 i 110.000 dinara. A za D kategoriju još oko 60.000 dinara. Ali oni moraju da polože i u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ono što uradi u auto-školi je samo jedna polovina troškova koje će imati da bi uopšte mogao da bude profesionalni vozač. A u agenciji je isto trošak otprilike kao za auto-škole. S tim što svake godine mora da posećuje obavezni seminar koji košta oko 100 evra. Znači još jedno 1.000 evra ga koštaju ti koštaju. Da bi postao vozač kamiona i autobusa, treba vam oko 2.500 evra! - objasnio je on.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
Ilustracija

Rašeta objašnjava da vozači autobusa neće da rade za male pare jer je odgovoran i težak posao. 

On dodaje da "uslovno rečeno" postoji mogućnost da se prag za dobijanje C kategorije spusti ispod 21 godine, a trenutno to mogu samo oni koji završe srednju saobraćajnu školu.
- To može ali pod uslovom da se ne polaže u auto-školi, nego u srednjoj saobraćajnoj gde imaju mogućnost da ranije započnu obuku i polažu ranije - objasnio je on.

 
BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike