Još jedan fakultet Univerziteta u Beogradu ukida prijemni: "Imamo puno poverenje u kolege profesore iz gimnazija i stručnih škola"

10.04.2023

13:51

0

Autor: M.M.

Ovu odluku do sada su usvojili Pravni, Šumarski i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu

Još jedan fakultet Univerziteta u Beogradu ukida prijemni: "Imamo puno poverenje u kolege profesore iz gimnazija i stručnih škola"
Arhitektonski fakultet - Copyright Google Maps

Nakon što je Ministarstvo prosvete dostavilo odgovore na poslednji set pitanja Univerziteta u Beogradu, Građevinski fakultet potvrdio je svoju odluku iz marta meseca 2022. godine o načinu vrednovanja državne mature prilikom upisa na fakultet počev od školske 2024/25. godine, tako da od tada više neće organizovati prijemne ispite, piše "Blic".

- Vodeći računa o specifičnim predznanjima koje budući studenti treba da imaju, ali i o interesima maturanata, doneli smo odluku da se uspeh iz srednje škole vrednuje sa 40%, maturski ispit iz matematike takođe sa 40%, maturski ispit iz srpskog jezika i književnosti sa 10% i maturski ispit iz izbornog predmeta sa 10%. U slučaju opšte mature kao izborni predmet vrednuje se opšteobrazovni predmet sa liste, a u slučaju stručne mature kao izborni predmet vrednuje se stručni ispit. Od naših budućih studenata očekujemo da će se pripremati za državnu maturu kao što su se do sada pripremali za prijemi ispit - naveli su.

Profimedia
 

Podržavamo realizaciju projekta državne mature

- Imamo puno razumevanje za visokoškolske ustanove koje će zbog specifičnosti zahtevanih predznanja i veština, pored državne mature za upis na svoje fakultete vrednovati i rezultate testa sklonosti i sposobnosti. Građevinski fakultet podržava realizaciju projekta državne mature i sa svoje strane će učiniti sve što je potrebno da bude implemetirana na pravilan način. Takođe, imamo puno poverenje u kolege profesore iz gimnazija i srednjih škola i stojimo im na raspolaganju za pomoć u implementaciji ovog veoma važnog projekta.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Ovu odluku do sada su usvojili Pravni, Šumarski i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

BONUS VIDEO

 

https://www.youtube.com/watch?v=GaxkgFv62ic

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike