Đerlek: Pored gradnje kliničkih centara, domova zdravlja i nabavke opreme, najvažnije je jačanje kadrova

07.04.2023

13:01

0

Đerlek rekao da je zdravstvo tokom pandemije koronavirusa pokazalo da može da se bori veoma kvalitetno

Đerlek: Pored gradnje kliničkih centara, domova zdravlja i nabavke opreme, najvažnije je jačanje kadrova
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je vizija Ministarstva zdravlja, Vlade i predsednika Srbije stvaranje zdravstvenog sistema koji će unaprediti zdravstvenu zaštitu, nivo medicinske usluge i koji će u svakom trenutku moći da odgovori na najveće zdravstvene izazove.

Đerlek je na otvaranju Nacionalnog kongresa sa međunarodnim učešćem "Infekcije - izazovi u dijagnostici i lečenju" koji su organizovale Regionalna lekarska komora Beograda i Lekarska komora Srbije za Tanjug rekao da je zdravstvo tokom pandemije koronavirusa pokazalo da može da se bori veoma kvalitetno.

"Mislim da je, pored onoga što Ministarstvo zdravlja, Vlada Srbije i predsednik Srbije kontinuirano rade u poslednjih deset godina, gradeći kapitalne investicione objekate, poput kliničkih centara, domova zdravlja i nabavke opreme, najvažnije jačanje ljudskih resursa, odnosno kadrova koji će koristiti te kapitalne objekte i opremu", rekao je Đerlek na otvaranju.

Predsednik Regionalne lekarske komore Beograda Danilo Jeremić rekao je za Tanjug da Lekarska komora najbolje prepoznaje koji su to zdravstveni problemi sa kojima se Srbija, ali uopšte i čovečanstvo, može suočiti u narednom periodu.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

On je rekao da na kongresu učestvuje više od 50 eminentnih predavača i stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji će govoriti o problematici infekcija celog organizma, odnosno svih organskih sistema pojedinačno. Jeremić je dodao da je veoma važno da se zdravstveni sistem dobro pripremi i prepozna od kojih infekcija preti najveća opasnost u narednom periodu, kako bi u kratkom roku i adekvatno odgovorio.

"Da se pripremimo na takav način da možemo odgovoriti odmah u prvih nekoliko nedelja, kako ne bismo imali onakve ljudske žrtve, ali i trošenje materijalnih resusa", ocenio je Jeremić.

Tanjug/Miloš Milivojević
Danilo Jeremić

 

Naglasio je da očekuje da će učesnici kongresa kroz interaktivan pristup i predavanja svih učesnika doći do kvalitetnih zaključka i novih ideja, koje će unaprediti sistem zdravstvene zaštite Srbije.

"Ono što želim da istaknem jeste da smo za ovaj kongres preko onlajn platforme imali 3.200 prijava. I ovo će biti najposećeniji kongres u Srbiji i Beogradu kad je medicina u pitanju", rekao je Jeremić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Direktor Lekarske komore Srbije Miodrag Stanić rekao je da je Nacionalni kongres sa međunarodnim učešćem na temu Infekcija plod marljivosti, posvećenosti i konstantnog rada kolege iz Regionalne lekarske komore Beograda kako bi svim lekarima podarili jedan izvanredan međunarodni događaj. Dodao je da se lekari od pamtiveka bore da stanu na put infekcijama.

Tanjug/Miloš Milivojević
Miodrag Stanić

 

"Na tom putu nailazimo na mnoge izazove i dileme u dijagnostici i lečenju infekcija. Današnji skup protkan je jakom osnovom profesionalnog i stručnog rada, brižljivo odabranim temama sa predavačima i instruktorima najvećeg stručnog nivoa, omogući će nam da hrabro ojačani novi znanjem uhvatimo se u koštac s ovim prisutnim problemom," rekao je Stanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike