"Želim im da očuvaju svoju kulturnu posebnost i nasleđe": Ministar Dačić čestitao Svetski dan Roma

08.04.2023

21:57

0

Romi su najveća etnička manjinska zajednica u Evropi i treća po veličini u Srbiji, ukazao je ministar Dačić

"Želim im da očuvaju svoju kulturnu posebnost i nasleđe": Ministar Dačić čestitao Svetski dan Roma
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je 8. april Svetski dan Roma svim Romima u Srbiji, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Svim Romima u Srbiji upućujem srdačne čestitke povodom Svetskog dana Roma i želim da očuvaju svoju kulturnu posebnost i nasleđe, čemu je ovaj važan dan i posvećen. Romi su najveća etnička manjinska zajednica u Evropi i treća po veličini u Srbiji. Svetski dan Roma nas ponovo obavezuje da zajedno uradimo još više na negovanju jezika i kulture Roma, kao neodvojivog dela našeg celokupnog nasleđa. A naročito da svi, kao složna zajednica, stalno unapređujemo položaj Roma u Srbiji, i zaustavimo svaki vid diskriminacije. Povodom Svetskog dana Roma, svim Romima u Srbiji želim sreću i napredak", navodi se u čestitki ministra Dačića.

Obeležen Svetski dan Roma u Somboru

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ove godine po prvi put je započelo tradiciju obeležavanja nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, Svetski dan Roma nizom programa i aktivnosti održanih u Somboru.

Romi su po broju treća nacionalna zajednica u Republici Srbiji, ali ono što ih izdvaja je da su izuzetno teritorijalno disperzirana zajednica i da žive na teritorijama svih jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji, a karakterišu ih i socijalno-ekonomsko-obrazovne, te oni još uvek imaju status ranjive, marginalizovane grupe u našem društvu, kazao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike