Predstoji nam topla i suva jesen, a evo kog oktobra će biti 27 stepeni: Dugoročna prognoza vremena za tek pristiglo godišnje doba

24.09.2020

17:23 >> 05:57

0

Autor: R.B.

Prognoza vremena za jesen i da li ćemo imati kiše i mraza

Predstoji nam topla i suva jesen, a evo kog oktobra će biti 27 stepeni: Dugoročna prognoza vremena za tek pristiglo godišnje doba
Copyright Pixabay

Jesen će nam biti topa i suvlja, a sledi nam i Miholjsko leto. Ovo je ukratko prognoza za tek nastupilo godišnje doba, dugoročnija je prognoza meteorologa.

Branko Bijelić, prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da nam u narednom periodu predstji toplije i suvlje vreme.

-Biće Miholjskog leta, jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra, biti topliji od proseka. Očekivane temperature su od 23 do 27 stepeni – navodi Bijelić.

Pixabay

Prema njegovim rečima, danas je bilo pretežno sunčano, očekuje se da posle podne bude promenjivo, tek ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak.

-I, dalje je toplo, najviša dnevna temperatura od 26 do 30 stepeni – naglašava on i dodaje da bi i jesen trebalo da bude toplija, kao i septembar.

Kako on navodi za RTS, srednje jesenje temperature trebalo bi da budu od 9 do 14 stepeni Celzijusa. Do 25. septembra očekuju se temperature kao i sada, od 26 do 30 stepeni.

Biće kiše 

U  petak na subotu se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmaljavinom, umerenim severozapadnim vetrom i padom temperature za 7 do 9 stepeni. U subotu promenljivo sa temperaturom od 19 do 24 stepena, a tokom dana biće sunca  i uslova za kratkotrajnu kišu. Takvo vreme se, kaže Bijelić, nastaviće se sve do utorka, s tim da će biti sve stabilnije. Na kraju naredne nedelje, 4. oktorbra, očekuje se toplije, a dnevne temperature trebalo bi da budu od 21 do 26 stepeni.

Miholjsko leto

Bijelić kaže da će Miholjskog leta biti, jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra bude topliji i suvlji od proseka. Temperature bi se kretale u intervalu od 23 do 27 stepeni. Kako se bude išlo od  Miholjdana ka 18. oktobru, temperature bi bile u manjem padu, sa jednim kišnim periodom od 12. do 15. oktobra i manjim padom temperature. Krajem druge dekade oktobra temperature bi bile od 15 do 20 stepeni. Poslednji put kiša je padala 3. septembra. Bijelić navodi da bi od 26. do 29. steptembra trebalo da bude više kiše, a očekuje se od 10 do 20 milimetara, lokalno i do 40 milimetara. Prema njegovim rečima, do kraja oktobra se ne očekuje pojava prizemnih mrazeva, osim u kotlinama i rečnim dolinama i visoravni u zapadnoj Srbiji.

Profimedia

Leto bilo toplije od proseka

Bijelić je naveo da je prethodno leto u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije bilo tolije od proseka, dok je u ostatku zemlje bilo prosečno toplo vreme. Srednja letnja količina padavina je bila iznad proseka, u odnosu na višegodišni prosek padavimna. Najviša temperatura tokom leta bila je osmotrena 31. avgusta u Ćupriji od 36, 9 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena tokom jula u Kuršumliji kada je bila 4,1 stepen Celzijusev.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike