Vojska Srbije najnaprednija je u regionu po kvalitetu obučenosti vojnika: Američki sajt prepoznao je Srbiju kao najveću vojnu silu na Balkanu

24.09.2020

05:22 >> 05:45

0

Trenutno imamo 230 tenkova, od toga 212 operativnih, dok ostatak čini stratešku rezervu, kaže Andrej Mlakar, vojni analitičar

Vojska Srbije najnaprednija je u regionu po kvalitetu obučenosti vojnika: Američki sajt prepoznao je Srbiju kao najveću vojnu silu na Balkanu
Copyright Promo/Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije je najnaprednija u regionu po kvlitetu obučenosti vojnika i vojne tehnike koju poseduje, tvrdi za „24sedam“ vojni analitičar Andrej Mlakar, autor bloga o vojsci i naoružanju. On istovremeno podvlači da je prepoznata i globalna moć naše Vojske u odnosu na onu koju imaju vojske u bivšim jugoslovenskim republikama.

Više tenkova od Hrvatske

– Trenutno imamo 230 tenkova, od toga 212 operativnih, dok ostatak čini stratešku rezervu. Kad nam stigne i 30 ruskih tenkova E72, imaćemo 242 operativna tenka. Hrvatska, recimo, ima 75 operativnih tenkova – precizira Mlakar.

Foto 24 sedam/Goran Sivački

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima više modernizovanih borbenih helikoptera nego što je imala pre nekoliko godina, a koji su toliko dobri da takve čak i NATO koristi u Avganistanu.

-U poslednjih nekoliko godina obnovili smo i Protivvazdušnu odbranu (PVO) i to je bio još jedan od značajnijih pomaka u opremanju naše vojske – objašnjava naš sagovornik.

BiH zanemarljiva

Objašnjavajući razloge zbog kojih naša Vojska odudara od komšijskih, on kaže:

– Bosna i Hercegovina je zanemarljiva u ovoj analizi, jer jer ona ima malu vojsku. Sva oprema koju poseduje  je iz bivše JNA. Severna Makedonija i Crna Gora napravile su iskorak u avijaciji, odnosno u nabavci novih helikoptera. Međutim, oni nemaju nikakvu borbenu namenu. Baš zato, Vojska Srbije odudara od ostalih. Tehnički smo unapređeniji i imamo respektabilne vojne snage za teritoriju koja se pokriva – zaključuje Mlakar.

Prepoznati u SAD

Da to jeste tako, pokazuju informacije objavljene na američkom vojnom sajtu „Global fajer pauer“ u februaru ove godine.

Tu je rang lista zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, a Srbija se našla na 65. mestu, ispred svih zemalja na Balkanu!

Prema objavljenim podacima, Vojska Srbije je u odnosu na prošlu godinu napredovala za čak 13 pozicija, a Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Severna Makedonija gledaju joj u leđa.

Konkurencija od 138 zemalja

Analizom je obuhvaćeno 138 zemalja, pa se Hrvatska našla na 69. mestu, Slovenija na 100, Albanija na 115, Crna Gora na 123. mestu, Severna Makedonija na 127. i Bosna i Hercegovina na 133. mestu.

Podatak koji ovo istraživanje čini još zanimljivijim je da su zemlje na pomenutoj listi rangirane na osnovu više od 50 faktora, koji određuju „indeks moći“ – ljudska sila, avijacija, kopnene snage, pomorske snage, prirodni resursi, logistika, finansije i geografski položaj.

Komentarišući ovu rang-listu, Andrej Mlakar navodi da sada zaslužujemo i bolji plasman.

– Kvalitet obučenosti vojnika i njihova spremnost sada su na višem nivou nego ranije – siguran je on.

 

Promo/Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilović

Vulin: Naše Ratno vazduhoplovstvo spaseno od propadanja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su juče pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, koji u rejonu Vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ realizuju gađanja iz vazduhoplova, a cilj je priprema za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, koja će biti održana u oktobru na Pešteru.

– Naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana spaseni su od nestajanja i propadanja i unapređeni do visina da možemo da se nosimo sa bilo kojom zemljom u okruženju, sa bilo kim ko može da kaže da ima svoje vazduhoplovstvo – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, dodavši da je iskreno ponosan na sve pripadnike našeg vazduhoplovstva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike