Španska serija u Novom Pazaru: Hodža venčao maloletnicu, ona pobegla sa mladoženjom, porodica ih traži, a država ih ne priznaje!

27.03.2023

20:16

1

Autor: R.M.

Hodža izjavio da je brak sklopljen po šerijatskim zakonima i da su mu mladenci rekli da će o svemu obavestiti roditelje

Španska serija u Novom Pazaru: Hodža venčao maloletnicu, ona pobegla sa mladoženjom, porodica ih traži, a država ih ne priznaje!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slučaj maloletničkog verskog braka koji je sklopljen u Novom Pazaru nije jedinstven, ali je opet otvorio priču u vezi sa ovom pojavom u Srbiji.

Naime, hodža Hafiz Demirović venčao je bez saglasnosti roditelja devojčicu od 16 godina sa mladićem koji ima 24 godine. Devojčica je posle venčanja nekud otišla i porodica sada traga za njom.

Sam Demirović je medijima ispričao da mu je ovo venčanje samo zadalo glavobolje, ali da je ono  obavljeno prema šerijatskim zakonima. Objasnio je i da su mu mladenci rekli da će roditelji biti obavešteni, ali se to na kraju nije desilo.

A na situaciju koja je već komplikovana, dolazi još jedna komplikacija, a to je da država Srbija, zapravo, uopšte i ne priznaje da su ovo dvoje mladih ljudi venčani, jer nije obavljen građanski već samo verski brak.

- U državi Srbiji je priznat samo građanski brak. Za razliku od nekih drugih zemalja gde su određeni verski službenici ovlašćeni za sklapanje braka, crkveni brakovi u Srbiji nemaju nikakav pravni značaj - kaže za 24sedam verski analitičar Draško Đenović.

Taj brak za državu ne postoji

Dodaje da postoje zemlje gde se možete venčati u crkvi, džamiji, sinagogi ili drugom hramu i da država automatski priznaje taj brak.

- Što se tiče naše države, taj brak ne postoji - kaže on.

Profimedia
Ilustracija

 

Đenović kaže treba proveriti i da li je centar za socijalni rad umešan u čitavu priču.

Što se tiče hrišćanskih brakova, najčešće se pre sklapanja traži potvrda da je prethodno sklopljen opštinski brak. 

- Crkveni brakovi nisu priznati, to je samo obred venčanja, a ne sklapanje braka. U kraljevini je to bilo sklapanje, a sada je samo obred jer jedini brak koji država priznaje jeste građanski. Kada se razvodite, ako imate sklopljen crkveni brak a nemate građanski, razvodite se kao da ste živeli u vanbračnoj zajednici - dodaje Đenović.

- Možete razvesti građanski brak a nikada ne razvesti crkveni. I pet puta razvesti građanski brak a da ste u crkvi još uvek venčani sa prvom ženom - objašnjava on, i dodaje da su komunisti zbog ideologije svojevremeno vodili računa o tome da odvoje crkveni i građanski brak.

Đenović dodaje da je čitava poenta u tome da, sklopio hodža brak ili ne, za državu su momak i devojka u vanbračnoj zajednici. Taj brak ne bi bio priznat čak i kada bi otišli da žive u nekoj zemlji gde se priznaju crkveni brakovi.

- Ne bi ako nije priznat u državi u kojoj jesu. Jer ona ne može da preuzme njihovo prezime niti bilo šta. Ne možete tražiti priznanje nečega što nije priznato u matičnoj državi - dodaje Đenović.

On kaže da crkveni brakovi nisu česti u Srbiji i da je naša zemlja, ipak, uređena država.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike