Direktorka škole objasnila zašto đaci na završnom testu biraju predmete u kojima nema matematičkih zadataka

24.03.2023

14:28

0

Najverovatnije i nastavnici predmeta imali uticaja na odluku učenika o izbornom predmetu na završnom testu

Direktorka škole objasnila zašto đaci na završnom testu biraju predmete u kojima nema matematičkih zadataka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Učenici osmog razreda širom Srbije danas su polagali probni završni test iz matematike, a direktorka beogradske Osnovne škole "Laza Kostić" Dubravka Tomić rekla je da je probni ispit prilika da se đaci informišu o zadacima i pripreme za završni ispit.

Tomić je za Tanjug navela da je od 145 učenika osmog razreda te škole najveći broj izabrao geografiju i biologiju kao izborne predmete. Dodala je da je 48 učenika izabralo da polaže geografiju, biologiju 43, istoriju 10, fiziku 11, dok su se za polaganje hemije opredelila 32 učenika.

"Ovo je prvi put da se izabere samo jedan predmet, ranije je bilo više predmeta na jednom kombinovanom testu, sada su učenici izabrali predmete gde će okušati svoje znanje", rekla je Tomić. Tomić objašnjava da su đaci odabrali baš te izborne predmete u kojima nema matematičkih zadataka, jer smatraju da na testovima postoji manja mogućnost da pogreše i dodala je da su najverovatnije i nastavnici predmeta imali uticaja na njihovu odluku.

"Imamo puno učenika na saveznim takmičenjima iz hemije pa ne čudi što postoji veliko interesovanje za hemiju. Deca koja su izabrala taj predmet i fiziku verovatno žele da upišu specijalizovana odeljenja", rekla je Tomić.

Lav Aleksandar Stojanović, učenik osmog razreda Osnovne škole "Laza Kostić" pre polaganja testa je rekao da se dugo spremao za matematiku i da očekuje dobar rezultat na testu. Dodao je da je izabrao da polaže fiziku, jer voli taj predmet i naveo da će najverovatnije upisati Desetu beogradsku gimaziju ili neku ekonomsku školu.

Učenica Anja Mikić rekla je da se za završni probni ispit pripremala od oktobra, da se nada dobrim rezultatima i da je odabrala da polaže geografiju, jer joj taj predmet pomaže da razume svet oko sebe.

"Smatram da geografija nije dosadna i da je lepota tog predmeta što svaki dan možemo da naučimo nesto novo. Zahteva povezivanje starog i novog gradiva, ali pored toga i logično razmišljanje", rekla je Mikić.

Tara Perić je među učenicima koji su odabrali biologiju, navodeći da joj je zanimljiva i da se pronalazi u njoj. "Laka je za učenje i zanimljiva mi je, a nastavnik se trudi da nam objasni. Vežbala sam, da utvrdim gradivo", rekla je ona.

Probni završni test iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika počinje sutra u 9.00 časova, dok je treći test iz izbornog predmeta istog dana u 11.30 časova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike