Koronavirus u školama: Dr Kon tvrdi da su to pojedinačni slučajevi, ministar Šarčević da jedino "Batut" ima sve podatke, dok Sindikat prosvete traži testiranje dece

01.10.2020

18:06 >> 12:06

0

Prema dosad objavljenim informacijama inficirano je 60 učenika u Srbiji, virus se pojavio u 24 beogradske škole

Koronavirus u školama: Dr Kon tvrdi da su to pojedinačni slučajevi, ministar Šarčević da jedino "Batut" ima sve podatke, dok Sindikat prosvete traži testiranje dece
Copyright ATAImages/Antonio Ahel/Stefan Tomašević

U školama u Srbiji inficirani su koronavirusom 60 učenika i 20 nastavnika, poslednji su zvanični podaci koje je saopštio Mladen Šarčević, ministar prosvete, koji je naveo da se za sada ne razmišlja o prelasku učenika isključivo na onlajn nastavu.

– Nema naznake… Dobro je stanje za sada – odgvorio je taj ministar na pitanje da li će deca učiti školu od kuće jer je virus ušao u neke škole.

Istovremeno, Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa jutros je obelodanio da je koronavirus prijavljen u pet srednjih škola u Beogradu

Tanjug/Dragan Kujundžić

– Ukupno su obuhvaćene 24 škole. Bitno je da se razume da su to pojedinačni slučajevi, koji su odmah zatvoreni. Deca su izolovana i sprečen je dalji prenos virusa – tvrdi taj epidemiolog.

U međuvremenu, niko od nadležnih ne može da odgovori zabrinutim roditeljima da li da ostavljaju decu kod kuće da uče školu onlajn ili da čekaju da korona uđe i u škole koje njihovi mališani pohađaju, jer – nema preciznih podataka koliko je korona rasprostranjena među školarcima.

ATAImages/Stefan Tomasevic

– Podatke o zaraženim učenicima daje Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – poručio je za „24sedam“ Šarčević odgovarajući na naše pitanje, ali i tvrdnju Jasne Janković, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika, da se pravo stanje o broju zaraženih u školama u Srbiji prikriva i daleko je veći broj zaraženih od onog koji je poznat javnosti.

-Iako ne mogu sa sigurnošću da tvrdim koliko iznosi taj broj, sigurna sam da je stanje drugačije od onog što nam je prikazano. Saznala sam da u skoro u svakoj školi postoji neko zaražen, stoga je jasno da broj nije realan – rekla je Jankovićeva za na “24sedam”.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ona je istakla i da situaciju komplikuje to što se učenici ne testiraju, pa nije ni moguće utvrditi tačan broj zaraženih.

Novinar „24sedam“ pozvao je dr Kona da proveri na koji način će biti utvrđen tačan broj inficiranih đaka i da li će se ostali učenici testirati, ali se on, do objavljivanja ovog teksta, nije javljao.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike