Baka Milojka piše pesme, od dečijih do ozbiljnih narodnjaka: Ima hit, samo da "padne" u prave ruke (FOTO)

11.03.2023

17:20

0

Znam da sastavim i ove moderne pesme za pevače, ali dosta sam opisivala i događaje iz našeg sela - rekla je Milojka

Baka Milojka piše pesme, od dečijih do ozbiljnih narodnjaka: Ima hit, samo da "padne" u prave ruke (FOTO)
Copyright RINA

Milojka Đurović iz Jablanice, ima samo šest razreda osnovne škole, ali to je nije sprečilo da još od detinjstva piše pesme i to sa velikim uspehom. Njen talenat prvi je otkrio učitelj koji je ostao zapanjen kad je pročitao stihove na pisanoj ćirilici.

- Bila sam najbolji đak u razredu, ali u to vreme se ženska deca nisu preterano školovala, pa sam ja ostala sa šest razreda. Vrlo često sam učitelju odgovarala u stihovima, pa je on uvdeo moj talenat - kaže ova baka pesnik sa Zlatibora.

Iako je školovanje prekinula, to Milojku nije sprečilo da i dalje piše pesme i da praktično polupismena izda Zbirku pesama za decu.

RINA
 

- Pišem sve vrste pesama, ali najviše one za najmlađe. Izdala sam za njih jednu zbirsku pesama, prodato je skoro sve. A, materijala imam još za jednu knjigu. Stihovi i inspiracija sami nadolaze. Sve što se dešava oko mene opisujem kroz stih. Međutim, znam da sastavim i ove moderne pesme za pevače, ali dosta sam opisivala i događaje iz našeg sela - rekla je Milojka za RINU.

Ona se priseća vremena kad su seljanima branili da vode stoku na ispašu, jer se proplanak pošumljavao i tad je nastala pesma koju ova planinka zna napamet.

- Jadan seljak, jadna mu života.. do kad više i ova sramota? Jadna krava po štali riče.. je li gladna, šta se koga tiče. Šta će seljak žao mu je krave, potera je da joj nađe trave, kravu tera, a srce mu bije, tero bi je jadan, al ne smije - izrecitovala je Milojka bez problema ove stihove koje je pisala pre skoro 50 godina.

Ima hit, samo da "padne" u prave ruke

Za pesmu "Zabranjena zona" misli da bi bila pravi hit kada bi došla u prave ruke.

- Ti si moja zabranjena zona po kojoj se ne smije da se kreće. Ja sam čuvar što slobodno hoda, do tvog srca i do naše sreće. Ti si moja zabranjena zona u kojoj naša ljubav živi, zato niko nek ne pokuša ja sam zonu zauzeo prvi. Ti si moja zabrnjena zona, a u kojoj lozinka postoji, tudje neću, ali svoje ne dam i zato se nikog ne bojim - recituje samouka pesnikinja sa Zlatibora.

Mnoge pesme nastale su upravo na zlatiborskim pašnjacima i livadama na kojima je provela najveći deo svog života čuvajući krave i ovce.

RINA
 

Kroz pesme ona opisuje svoj kraj koji najviše voli a čija domaćinstva iz godine u godinu postaju sve praznija. Najviše pesama napiše tokom dugih zimskih meseci, kada je seoskih poslova upola manje nego preko leta.

Njene komšije takođe su zadivljene talentom koji poseduje, i često se iznenade kad ih umesto pozdrava na vratima dočeka sa stihovima.

- Ona to piše i sastavlja od kad znam za nju, ali ono što meni nije jasno kako ona u ovim godinama sve to zapamti i zna da nam izrecituje - izjavila je prva Milojkina komšinica Dunja Đurović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike