Danas je važno da prošetate kroz šumu: Slavimo svetitelja koji donosi sreću, ako ispoštujete običaj

06.03.2023

05:55

0

Autor: J.N.

Slavimo ranohrišćanskog svetitelja kog srpska pravoslavna crkva i vernici od davnina pominju kao zaštitnika lovaca i šuma

Danas je važno da prošetate kroz šumu: Slavimo svetitelja koji donosi sreću, ako ispoštujete običaj
Ilustracija - Copyright 24sedam/M.Sh

Danas obeležavamo dan Svetog Evastija, ranohrišćanskog svetitelja kog srpska pravoslavna crkva i vernici od davnina pominju kao zaštitnika lovaca i šuma.

Narodni običaji i verovanja kažu da bi trebalo da prošetate kroz šumu, a postoji i jak razlog za to.

O životu Sv. Evastija

Bio je rimski vojskovođa u 1. veku nove ere i živeo kao Plakida, u vreme careva Tita i Trajana. Narod ga je voleo zbog njegove blage naravi i pravednosti.

Predanje kaže da je bio strastveni lovac, pa je tokom jednog lova u šumi ugledao jelena kome je među rogovima svetleo krst.  Plakida mu je bez straha prišao, kad mu se javio Bog.

Nakon toga, vojskovođa je otišao kod hrišćanskog sveštenika i krstio se zajedno sa ženom i oba sina dobivši ime Evstatije.

Posle tog svetog čina, ponovo se vratio u šumu i na mestu gde je ugledao jelena, ponovo mu se ukaza glas Božiji, prorekao stradanje u Hristovo ime, ali i večnu slavu

Evstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže nesrećnima. 

Što mu je rečeno to se i ostvarilo, varvari su mu oteli ženu, životinje otele sinove. Ipak, Bog ga je pogledao, pa su decu spasli čobani, a varvarin koji je ukrao ženu ubrzo poginuo.

Njihova golgota se nastavila, pa kad je odbio da prinese žrtve paganskim bogovima car ga zajedno sa sinovima i ženom baca divljim zverima. Međutim, nijedna životinja nije htela da povredi ovu porodicu.

Nakon toga su zatvoreni u usijanog metalnog vola koji je korišćen kao sprava za mučenje. Kada su ih nakon 3 dana izvadili odatle, svi su bili mrtvi, ali njihova tela ostala nepovređena i nesagorela.

Tri dana posle smrti narod je, u znak zahvlanosti za sve što je ovaj dobri čovek učinio, preneli telo Evstatije i njegove porodice i sahranili ih po hrišćanskim običajima. 

Sveti Evstatije od pamtiveka se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Veruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra, "lovačka" sreća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike