Čuli smo jauke, a onda smo je ugledali: Vatrogasci iz Užica spasli devojku, ali i izvukli tela 24 mrtve osobe (VIDEO)

02.03.2023

20:34

0

Pet vatrogasaca spasilaca iz Užica zajedno sa kolegama iz Beograda, Novog Sada, Bora, Valjeva, Niša i Kragujevca profesionalno su pristupili još jednom zadatku

Čuli smo jauke, a onda smo je ugledali: Vatrogasci iz Užica spasli devojku, ali i izvukli tela 24 mrtve osobe (VIDEO)
Vatrogasac iz Užica spasao devojku u Turskoj - Copyright Foto:RINA

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica tokom godina svog rada videli su mnogo toga, jako stresne i teške situacije, ali apokalipsa koja ih je dočekala u Turskoj kad su otišli da pomognu u izvlačenju žrtava zemljotresa još uvek im je pred očima.

Pet vatrogasaca spasilaca iz Užica zajedno sa kolegama iz Beograda, Novog Sada, Bora, Valjeva, Niša i Kragujevca profesionalno su pristupili još jednom zadatku koji se našao pred njima i dali sve od sebe da spasu ljudske živote.

- To što smo pratili na društvenim mrežama i televiziji nije moglo da prenese ni delić prave situacije kakva je bila na terenu, pre svega u površini koja je zahvaćena zemljotresom, zatim u broju srušenih zgrada, broju ljudi na ulicama, broju hitnih službi koje smo sreli na terenu - rekao je za RINU Dejan Matović, vatrogasac spasilac.

Foto:RINA
 

Hrabri užički vatrogasci spasioci, iako veoma mladi, odmah su bez razmišljanja odgovorili naređenu svojih starešina i krenuli put Turske. Iako je put bio dug i naporan, želja da zatrpani, živi i zdravi, uz njihovu pomoć ugledaju svetlost dana bila je dovoljno jaka, pa su odmah po dolasku krenuli u potragu. Kao i uvek kada idu na intervencije ovi momci isključe emocije jer kako kažu u tim momentima iznad bilo kakvih osećanja stavljaju profesionalnost.

- Profesionalnost je uvek na prvom mestu, bez obzira na to šta nas dočeka na licu mesta. Kada postoje neke emocije i ako postoji neka doza zbunjenosti, to ne pokazujemo na licu mesta, sve što ima zadržavamo za sebe, i jednostavno trudimo se da ne odajemo utisak da nas je nešto iznenadilo - rekao je Nemanja Penezić.

Foto:RINA
 

Pored 24 mrtve osobe koje su pronašli radeći svoj posao u dalekoj Turskoj, hrabri užički junaci našli su i tri žive osobe, a najveća pobeda za njih bilo je kada su iz ruševina izvukli sedamnaestogodišnju devojku.

- Na svu sreću, čuli smo je kada je zajaukala, a zatim smo uspostavili i vizuelnu komunikaciju, pa smo pristupili akciji spasavanja - rekao je Milan Dinčić.

Svi su funkcionisali kao jedna celina, zaboravili su i činove i godine, sve se svelo na znanje i iskustvo, na onog pored i onog iza tebe.

- Naš posao jeste pronalazak i izvlačenje mrtvih ljudi, ali sve smo to emotivno ostavljali po strani dajući sve od sebe da pronađemo žive. Verujte, osećanja koja su proizašla iz pronalaska žive osobe potisnula su sva negativna iskustva i osećanja - rekao je vatrogasac spasilac Aleksandar Karadarević.

Dodaju da na svaku intervenciju u sklopu redovnog rada kreću sa željom da ona bude uspešna, sa namerom da daju sve od sebe. Iako nije lako sve ono što njihov poziv nosi sa sobom, jednoglasni su u tome da bi bez razmišljanja pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike