Skupština grada Beograda odlučila: Hrvatska ulica preimenovana, novo ime odaje poštu srpskim žrtvama

14.10.2020

13:17 >> 15:11

0

Skupština grada Beograda odlučila: Hrvatska ulica preimenovana, novo ime odaje poštu srpskim žrtvama
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Skupština grada Beograda donela je na današnjoj sednici odluku da se Hrvatska ulica na opštini Palilula preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine.

Na dnevni red sednice Skupštine grada ovaj predlog je došao na inicijativu građana naseljenog mesta Kotež koji stanuju u toj ulici.

Primedbu na preimenovanje Hrvatske ulice imao je odbornik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski, koji je naveo da taj čin ne vodi ka prevazilaženju sukoba Srbije i Hrvatske iz prošlosti. Istakao je da nema spora da se nekoj drugoj ulici dodeli naziv po glinskim žrtvama 1941. godine, jer je to i odavanje počasti srpskim žrtvama koje su pobile ustaše u Drugom svetskom ratu i taj zločin ne sme biti zaboravljen.

– Ukidanjem Hrvatske ulice mi ne doprinosimo prevazilaženju sukoba iz prošlosti, a mi jesmo imali probleme, i sve to ne može da se zaboravi i odgurne. Jedini način da se na zdrav put krene u budućnost jeste da se sukobi prevaziđu, a ovime se time ne doprinosi – kazao je Veljanovski.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odgovarajući na primedbu Veljanovskog, saglasio se s njim da svi moramo da damo doprinos tome da se kao region razumemo i dodao da je jasno da toga nema bez istorijskog dogovora Srba i Hrvata i Srba i Albanaca, ali da istovremeno ne možemo da dozvolimo da se u Hrvatskoj osporavaju ustaški zločini nad srpskim narodom.

– Osporava se ono što se desilo u Jasenovcu i na taj način ne priznaju ono što je radio ustaški režim. U Jasenovcu nedostaje da piše da je bio organizoavni, državni genocid nad jednim narodom u kojem ga je trebalo istrebiti, u ovom slučaju nad srpskim narodom – kazao je Vesić.

Dodaje da ne može stalno Srbija da bude ta koja će davati signale dobre volje, dok ih druga strana ne daje.

– Današnja Hrvatska ničim nije zaslužila da danas ima ulicu u Beogradu. Ukidanje Hrvatske ulice je logičan sled, s obzirom na to da oni nisu raskrstili sa zločinima koje su ustaše počinile. Ne treba sa tim izjednačavati ceo hrvatski narod, ali vlasti to treba da pokažu, a to ne pokazuju, i to davanjem ulicama ime Budaka – naveo je zamenik gradonačelnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike