Smrtonosna marburška bolest već "posetila" Srbiju, dvoje pacijenata imalo virus! Epidemiolog otkrio preti li nam i ptičji grip

28.02.2023

07:20

0

Virus marburg pre nekoliko decenija bio na teritoriji naše zemlje, a ptičji grip već stigao do Slovenije

Smrtonosna marburška bolest već "posetila" Srbiju, dvoje pacijenata imalo virus! Epidemiolog otkrio preti li nam i ptičji grip
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kod muškarca (34) koji je proveo neko vreme u Ekvatorijalnoj Gvineji otkrivena je bolest za koju se sumnja da je virus marburg, bolest slična eboli, stope smrtnosti i do 88 odsto.

Za ovu bolest nema leka niti vakcine, a prenose je voćni slepi miševi. Virus se širi direktnim kontaktom sa zaraženima, a prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), bolest počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom i malaksalošću.

Mnogi pacijenti razviju teške simptome hemoragije (moždanog krvarenja) u roku od sedam dana.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 24sedam da ova bolest nije nepoznata na prostorima Srbije i da smo u prošlosti imali zaraženih od nje.

- Poznata je od 1967, kada su u tri naučne ustanove - dvema u Nemačkoj i u Institutu "Torlak" u Beogradu - dopremljeni afrički zeleni majmuni koji su bili zaraženi. Bolest se zove marburška zato što je od 31 zaraženog u Evropi, njih 29 bilo u Nemačkoj, a dvoje u Srbiji, i to veterinar i njegova supruga iz "Torlaka". Oni su preživeli, a u Nemačkoj je sedmoro ljudi umrlo. Tako je bolest i dobila ime, jer je tamo bila najviše zastupljena. Inače, najčešće se prenosi sa slepih miševa i sitnih glodara na ljude - kaže Radovanović.

Profimedia
Visoka temperatura jedan od simptoma

On je dodao da virus prelazi sa čoveka na čoveka, ali da kod nas ne postoje uslovi i prirodni rezervoari za njegovo širenje, pa teško da preti veliko zaražavanje.

- Ne može da se širi brzo, pogotovo ako se izoluju oboleli - rekao je on.

S druge strane, ono što možda više zabrinjava jeste novi soj ptičjeg gripa koji se pojavio. 

Naime, Svetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje zbog nedavnog porasta broja slučajeva ptičjeg gripa (H5N1) u Kambodži. Vlasti te zemlje jugoistočne Azije nedavno su izvestile da su dve osobe obolele od ove bolesti, a da je jedna od njih preminula.

Dr Silvi Brijand, direktorka SZO za spremnost i prevenciju za epidemije i pandemiju, opisala je najnovije trendove u širenju virusa kao zabrinjavajuće. 

Dr Radovanović kaže da postoji stalna pretnja od ptičjeg gripa.

- Ima više tih visokopatogenih sojeva, a koji od njih će najpre da stekne sposobnost lakog prenošenja sa čoveka na čoveka ne zna se. Samo ako je u bliskom kontaktu sa živinom čovek je pod rizikom - kaže epidemiolog.

Radovanović upozorava da su opasne barske ptice, sa kojih se virus prenosi na domaće ptice, a posle toga i na čoveka. 

- Sa divljih gusaka i pataka može da se prenese na naše patke i domaću živinu. E onda je opasno. Čim nastane pomor domaće živine, odmah veterinari intervenišu i uništavaju tu farmu ptica. Tada je sve u krugu od pet kilometara pod povišenim rizikom - objasnio je Radovanović.

Pixabay
I labudovi obolevaju od ptičjeg gripa

Inače, da se ptičji grip približio, govori i podatak da je u petak na farmi živine kod Cerklja u gorenjskoj oblasti potvrđena epidemija.

Slovenački mediji su preneli da je odstreljeno oko 1.000 koka nosilja, uništena su jaja i drugi potencijalno kontaminirani proizvodi, kao i oprema na farmi.

Veterinari su već pregledali 68 farmi u krugu od tri kilometra od zaražene farme i ističu da nisu pronašli nove infekcije, a u toku je pregled šireg područja u radijusu od 10 kilometara, gde se nalazi 336 živinarskih farmi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike