Istraživanje pokazalo: Građani Srbije se najviše informišu na internetu, opada poverenje u tradicionalne medije

29.09.2020

12:13

0

Autor: M. I.

Na internet portalima i sajtovima građani provode više od jednog sata dnevno

Istraživanje pokazalo: Građani Srbije se najviše informišu na internetu, opada poverenje u tradicionalne medije
Copyright Pixabay/kaboompics

Istraživanje medijske i digitalne pismenosti u Srbiji,pokazalo je da građani Srbije prilikom informisanja najviše pažnje posvećuju samom naslovu vesti.

Oni najviše vremena provode uz društvene mreže – 104 minuta dnevno, 81 minut dvnevno slušaju radio stanice, 77 minuta prate televizijski program, dok prosečno štampi posvete svega 23 minuta.

Istraživanje, koje je realizovao CESID na uzorku od 1.171 građana starosti od 12 do 60 godina, je pokazalo i da čak 56 odsto njih retko ili nikad ne proverava izvor informacije.

Ustanovljeno je da prosečna ocena medijske pismenosti građana Srbije, na skali od 0 do 1 iznosi 0,68, dok je ocena digitalne pismenosti nešto iznad toga i iznosi 0,73 bodova, što podrazumeva da digitalni vid informisanja društva ima prednost.

Najviše građana se informiše preko društvenih mreža

Čak tri četvrtine ispitanih građana informiše se putem društvenih mreža, dok u populaciji do 24 godine to iznosi čak 88 odsto.

Istraživanje je pokazalo da tradicionalni mediji iz dana u dan gube prednost, jer najveće poverenje građani ukazuju internet portalima i sajtovima (24 odsto ispitanika).

Na internet portalima i sajtovima građani provode više od jednog sata dnevno, a sport se izdvaja kao tema koju građane najviše okupira.

Ispitanici su otkrili da dosta vremena provode i na socijalnim mrežama. Fejsbuk svakodnevno koristi čak 60 odsto građana, a slede ga Jutjub, Instagram i Viber.

Od tradicionalnih medija najviše poverenja beleži televizija (19 odsto ispitanika), potom štampa (3 odsto), pa radio stanice (2 odsto).

Polovina ne obraća pažnju na izvor informacija
Istraživanje je pokazalo da polovina građana nikada ne obraća pažnju na izvore medijskih sadržaja, odnosno autore vesti. To svakako utiče na indeks medijske i digitalne pismenosti u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike