Sa ove terase je poslednja srpska kraljica trebalo da pokaže naslednika! Ona je ubijena, a danas na terasi žive samo golubovi (FOTO, VIDEO)

17.02.2023

07:40

0

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS u vreme kralja Aleksandra Obrenovića bila je ginekologija i porodilište

Sa ove terase je poslednja srpska kraljica trebalo da pokaže naslednika! Ona je ubijena, a danas na terasi žive samo golubovi (FOTO, VIDEO)
Terasa sa koje je kraljica Draga trebalo da pokaže prestolonaslednika - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

U ulici Koste Todorovića, pored nove zgrade Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, nalazi se zgrada sazidana pre više od 100 godina, koja je trebalo da bude ginekološka bolnica i porodilište.

Danas se tu nalazi Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS koja nastavlja tradiciju Druge hirurške klinike u kojoj su izvođene prve operacije srca i krvnih sudova na prostoru bivše Jugoslavije i koja važi za kolevku srpske kardovaskularne hirurgije. 

Sa ulične strane zgrada ima samo jedan balkon na prvom spratu. Balkon koji se naslanja na dva velika stuba seća na neka davna vremena, kada je čitava Srbija izgledala drugačije.

24sedam/Ivan Mitić
Pogleda sa terase

Naime, zgrada je nastala u vreme vladavine Kralja Aleksandra Obrenovića, a sa ovog balkona narodu je trebalo da se obrati kraljica Draga sa nesuđenim prestolonaslednikom.

Nažalost, to se nikada nije dogodilo a kralj i kraljica su ubijeni tokom Majskog prevrata 1903. godine.

Danas se na ovaj balkon izlazi kroz jedan od kabineta na Odeljenju intenzivne nege za transplantaciju srca UKCS.

Valjda zato što, zapravo, njime nije hodala srpska kraljica, tek jedini gosti su golubovi koji često tu svraćaju a na terasu gotovo niko drugi i da ne izlazi.

Inače, pošto je supruga kralja Petra I preminula pre njegovog stupanja na presto, kraljica Draga je zapravo i poslednja srpska kraljica.

Njeno pravo ime je bilo Draginja a devojačko prezime Lunjevica. Bila je udata za inženjera Svetozara Mašina.

Zanimljivo je da će Svetozarov brat Aleksandar Mašin kasnije biti jedan od glavnih zaverenika u njenoj likvidaciji.

U vreme kada je trebalo da se uda imala je 17 i bila je zaljubljena u studenta Bogdana, a ta ljubav je bila obostrana. Ali je njen otac Panta zbog loše finansijske situacije odlučio da Dragu uda za bogatog inženjera.

Postoji legenda da je tadašnji prestolonaslednik Aleksandar, koji je imao samo 7 godina, prošao pored Saborne crkve u trenutku venčanja pa bi se to moglo smatrati njihovih prvim susretom. 

Draga je bila udata svega tri godine i onda je ostala udovica, a postoji podatak da je tokom braka izgubila njihovo dete.

Zanimljivo je da je kraljica Natalija nakon razvoda od kralja Milana kupila dvorac Bijaric u Francuskoj, nazvavši ga "Sašino", upravo po sinu Aleksandru.

Natalija je jednom prilikom pozvala na put i Dragu da joj bude dvorska gospođica. I ona se sa Aleksandrom upoznala upravo na tom mestu, gde ga je navodno spasila od davljenja.

Iako su svi mislili da je ovo samo avantura, kralj Aleksandar je 8. jula 1900. godine sopštio da je isprosio Draginu ruku što je šokiralo patrijarhalni Beograd jer je ona bila deceniju starija od njega i pritom udovica.

U klevetanje Drage su se uključili ministar policije, koji je imao navodna dokumenta o njenim ljubavnicima, ali i sama kraljica Natalija, koja je za Dragu tvrdila da je bludnica.

Svejedno, kralj je ostao pri svome što je izazvalo čak i političke potrese u zemlji. 

Nakon nepunih mesec dana od venčanja kralj Aleksandar je 25. avgusta 1900. godine saopštio da je kraljica Draga trudna. Kralj je zbog toga pomilovao mnoge političke zatvorenike, između ostalog i radikale Nikolu Pašića i Đorđa Genčića.

Međutim, sve snove o nasledniku je raspršio ugledni ruski lekar Snjegirev, koga je zajedno sa profesorom Gubarevom u Srbiju poslao ruski car Nikolaj Romanov da potvrdi nalaze trudnoću koju je prethodno utvrdio doktor Kole.

Na Aleksandrovo zaprepašćenje, nalaz je bio da trudnoće nema, niti je ikada i bilo. 

Kralj je čak od ađutanta zatražio pištolj da ubije ginekologe, jer je verovao da su oni prekinuli trudnoću.

Aleksandar je stalno morao da se bori sa složenom političkom situacijom, a 1903. godine je čak došlo i do prvog protesta protiv njega od strane socijalista predvođenih Dimitrijem Tucovićem.

Kraljica Draga je tada predložila da Aleksandar nađe drugu ženu, ali je on to rezignirano odbio.

Ubrzo posle toga kralj i kraljica su ubijeni od strane pobunjenih oficira, i tajno sahranjeni u grobnicu kraljeve babe Anke Obrenović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike