Šta donosi nova odluka EU: Gde građani Srbije mogu da putuju, a u kojim državama im je potreban PCR test

30.09.2020

05:22 >> 08:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Šta donosi nova odluka EU: Gde građani Srbije mogu da putuju, a u kojim državama im je potreban PCR test
Copyright Tanjug/ Zoran Žestić

Zemlje članice Evropske unije danas bi trebalo da donesu odluku da li će Srbija u oktobru da se nađe na „zelenoj listi“ za putovanja u EU.  Ipak, prema objavljenim informacijama, diplomatski izvori iz Brisela nisu optimistični i prognoziraju da se dosadašnji spisak od 11 zemalja neće proširiti.

S druge strane, „zeleno svetlo“ prethodnih dana za državljane Srbije dali su Slovenija, Tunis i Kipar. Međutim, dok u Sloveniju sprski turisti mogu da idu bez obaveznog testa ili izolacije, Kipar i Tunis imaju jedan uslov – obavezni PCR test.

Pandemija koronavirusa, već pola godine, „diktira“ otvaranje, odnosno zatvaranje granica, zato „24sedam“ istražuje kakva je i da li uopšte postoji procedura za srpske državljane da idu u zemlje regiona, ali i još neke popularne destinacije.

Informacije sa sajta Ministartva inostranih poslova su optimistične. Prosudite i sami.

Crna Gora

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pozitivan rezultat serološkog testa antitela klase IgG, odnosno iz krvi osobe, ne stariji od 30 dana ili negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM, ne stariji od 72 sata.

Takođe, pored jednog od navedena tri testa, neophodno je da osoba u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru, nije boravila u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Test nije obavezan za decu mlađa od pet godina.

Bosna i Hercegovina

Bez posebnih uslova državljani Srbije mogu da uđu i u Bosnu i Hercegovinu, a ista ta pravila važe i za državljane Hrvatske i Crne Gore. Drugim stranim državljanima je za ulazak u BiH potreban negativan PCR test.

Tanjug/ Zoran Žestić

Hrvatska

Za ulazak u Hrvatsku, državljani naše zemlje moraju da imaju regulisan boravak u toj zemlji, uz obavezan zdravstveni nadzor, dvonedeljnu samoizolaciju, odnosno karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana, ako osoba o svom trošku uradi test po ulasku u tu zemlju i njegov rezultat bude negativan.

Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih privrednih razloga, školovanja, neodložnih poslova, kao što su, na primer, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Rumunija

Građanima Srbije nije dozvoljen ulazak, osim osobama koje u toj zemlji imaju regulisan boravak. Tranzit je moguć, bez prethodne najave od strane Ambasade.

Albanija

Za ulazak u Albaniju nema poslebnih uslova. Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili budu u tranzitu.

Bugarska

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma, uključujući San Marino, Andoru, Monako i Vatikan, ali i Velike Britanije, Severne Irske, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine, Belorusije i Turske.

Pixabay

Ako naš državljanin dolazi iz zemlje, koja nije prethodno navedena, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Severna Makedonija

Državljanima Srbije je potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za ulazak u Severnu Makedoniju, kao i državljanima Srbije, koji imaju regulisani boravak ili dolaze na zakazano lečenje. Za decu stariju od 10 godina, roditelji su u obavezi da poseduju medicinsku potvrdu da je rezultat PCR testa negativan, ali ne stariji od 72 sata.

Za one koji imaju dvojno državljanstvo, a adresa prebivališta im je u Severnoj Makedoniji, ne moraju da poseduju negativan test.

Mađarska

Državljani Srbije turistički ne mogu da uđu u Mađarsku od 1. septembra. Ulazak zbog privatnih razloga moguće je ukoliko imate saglasnost od mađarske policije.

Austrija

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi. Među njima su hitno lečenje, određeni porodični razlozi i drugo. Naravno, za sve su to potrebni odgovarajući dokazi.

Egipat

Državljani Srbije od 1.septembra mogu da uđu u Egipat, ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Turska

Da uđu u ovu zemlju srpski državljani mogu i bez negativnog PCR testa. Ipak, pri ulasku u zemlju obavezan je lekarski pregled i merenje telesne temperature.

Pixabay

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena. Posebnim kategorijama građana, kao što su vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi ili oni koji dobiju odobrenje od ambasade Grčke u Beogradu i slično, takođe, mogu da uđu tu zemlju.

Važan savet

Ipak, ukoliko krećete na putovanje, Ministarstvo spoljnih poslova napominje da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena. Stoga savetuju da se za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktiraju diplomatsko-konzularna predstavništva te zemlje u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike