Epidemija malih boginja u Moravičkom okrugu pod kontrolom: Poseban akcenat stavljen na imunizaciju

09.02.2023

08:37

0

Poslednja epidemija Srbiju je zahvatila 2017. i 2018. godine

Epidemija malih boginja u Moravičkom okrugu pod kontrolom: Poseban akcenat stavljen na imunizaciju
Ilustracija - Copyright RINA

Morbile ili male boginje, kako su poznatije u narodu, bolest je koja se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojavom ospi.

Poslednja epidemija Srbiju je zahvatila 2017. i 2018. godine, a na meti boginja su najčešće nevakcinisani. Na teritoriji Moravičkog okruga za sada nema potvrđenih slučaja.

- Možemo reći da je situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom. Trenutno aktivno tražimo i proveravamo decu koja imaju neke simptome koji bi mogli da podsećaju na morbile, rubeole ili parotitis, ili neku drugu ospu. Gledamo da ispratimo, prekontrolišemo i odbacimo slučaj ukoliko postoji neka sumnja na male boginje i zasada nemamo nijedan slučaj obolevanja. Već godinama nismo imali dijagnostikovanih slučajeva, imali smo neke sumnjive, ali se ispostavilo da je reč o nekom drugom oboljenju - rekao je Aksentije Tošić, direktor ZZJZ Čačak.

U Moravičkom okrugu poseban akcenat stavljen je na imunizaciju protiv morbila, i prema rečima struke, odziv je i više nego dobar. 

- S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ,gledamo da taj obuhvat dostigne maksimum, da pokušamo ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, da 95 odsto dece bude vakcinisano. Na taj način ćemo sprečiti da ta mlađa populacija koja se okuplja i koja je u najvećem riziku da oboli prenese bolest dalje. Moramo da tu kariku presečemo, da sprečimo da mala deca obole i prenesu bolest nekom starijem u kući, jer u svakom životnom dobu postoje osobe čiji je imunitet oslabio ili nisu vakcinisane ili su vakcinisane davno. Tako da uvek postoji mogućnost da neko u porodici oboli, a bolest je, nažalost, takva da pored toga što može da ostavi neke posledice, može i tragično da se završi - rekao je Tošić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike