Učenici ne mogu u školu bez kartice! Hoće li nakon Zemunske gimnazije sve škole u Srbiji uvesti novi sistem?

09.02.2023

08:10

0

Direktor Zemunske gimnazije kaže da je većina učenika i roditelja pozitivno reagovala na uvođenje ID kartica

Učenici ne mogu u školu bez kartice! Hoće li nakon Zemunske gimnazije sve škole u Srbiji uvesti novi sistem?
Zemunska gimnazija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zemunska gimnazija, koja je najveća u Srbiji, uvela je kartice za ulazak đaka i profesora kako bi povećala bezbednost a njen direktor za 24sedam kaže da je veliki broj učenika i roditelja pozitivno ocenio ovu promenu.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović objasnio je da je novo pravilo uvedeno od početka drugog polugodišta jer su se desili neki incidenti od strane učenika koji nisu iz škole, a pravili su probleme.

- U prvom polugodištu uglavnom ne naši učenici dovedu drugare iz druge škole gde je normalno da se napiše nešto na zidu. Kod nas to nije normalno a to nam se desilo. A u jednoj prilici smo imali situaciju da deca koja nisu iz škole odluče da provere da li nam radi protivpožarni sistem, pa su ga aktivirali ne shvatajući da to može da izazove ozbiljne posledice. E sada znamo ko nam je u školi, da li imamo goste ili su samo naši učenici - počinje priču direktor Bjelanović. 

Kartice su uvedene, dodaje on, da se poveća bezbednost i uvede određeni oblik identifikacije ali i da vaspitno deluju na učenike, koji će sličnu identifikaciju imati jednog dana kada nađu zaposlenje.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zemunska gimnazija

Bjelanović dodaje da su reakcije učenika i roditelja "bile šarene", ali je većina ipak zadovoljna.

- Dobar deo učenika je vrlo pozitivno reagovao, ali ima i učenika koji se opriru celoj ideji i priči. U svakom slučaju polako ali sigurno svi prihvataju tu obavezu i na taj način pokušavamo da ih uvedemo u svet odraslih gde će na svom poslu nositi ID karticu - kaže on.

Naravno, dešava se da učenici zaborave svoju karticu ali im se to neće još dugo tolerisati.

- Trenutno kada dođu bez kartice opominjemo učenike na njihovu obavezu i puštamo ih u školu, ali u bliskoj budućnosti će biti vraćani kući da odu po karticu. I za to vreme koliko su odsutni biće im pisani neopravdani časovi. Ako mu je dovoljno jedan čas da ode i vrati se, onda će toliko neopravdanih biti. A ako izgubi karticu prijavi razrednom starešini, on upravi i izdaje mu se nova. Prva kartica je besplatna a svaku koju izgubi plaća cenu njene izrade - objasnio je Bjelanović.

Inače, on kaže da je uvođenje kartica dogovoreno sa Savetom roditelja i da je većina podržala.

Naravno, gosti u školu mogu da uđu iako nemaju karticu, ali moraju da se prijave na ulazu.

- Nije ovo zatvor, pa da nema ulaska i izlaska. Ali uz prijavljivanje da je neko doveo drugara može da uđe i vidi školu. Na ovaj način uvodimo apsolutno red i kontrolu a na ulazu imamo obezbeđenje, i naravno dežurnog profesora, koji kontrolišu sve - objasnio je direktor Bjelanović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zemunska gimnazija

Ovo nije prva škola koja je uvela kartice za ulazak za svoje učenike. Takvih škola po Beogradu ima još nekoliko, pa nas je zanimalo da li bi mogli da očekujemo jednog dana da svaka škola u Srbiji uvede ovaj sistem.

Međutim, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika smatra da je to teško izvodljivo jer škole nemaju dovoljno novca za ovako skupe sisteme.

- Meni se ovo lično dopada jer roditelji često neće da prihvate da im deca kasne, ne dolaze na časove i slično. Mislim da je to dobar način kontrole ne samo u školi, već i za roditeljie. Ali ne mislim da će to biti opšte prihvaćeno jer to sigurno dosta košta - objasnila je ona.

Jankovićeva je dodala da kada radite u srednjoj školi niko ne može da zapamti svu decu, a srednjoškolci iz drugih škola liče na one koji su iz vaše škole. 

- Postoji samo jedan način kontrole, a to je da imate obezbeđenje koje će u glavu znati svakog učenika. A mi znamo da oni menjaju ljude koji čuvaju objekte, tako da se sigurno dešava da ulaze i učenici drugih škola i rade stvari koje nisu dobre. Svaku mogućnost da se spreči pozdavljam - rekla je Jankovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike