Ministar Dačić za "24sedam": Odluka EU da granice ostanu zatvorene za Srbiju je nekorektna

01.10.2020

05:22 >> 10:39

0

Autor: Jovana Vrećo

Ambasadori zemalja članica EU na jučerašnjem sastanku nisu revidirali zelenu listu

Ministar Dačić za "24sedam": Odluka EU da granice ostanu zatvorene za Srbiju je nekorektna
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Da je Evropska Unija na jučerašnjem sastanku u Briselu donela odluku da otvori granice za Srbiju, danas bismo već mogli da putujemo u zemlje EU, ali to nije moguće, bar za sada.

Procenu epidemiološke situacije nije položila nijedna zemlja, budući da ambasadori zemalja članica EU u Briselu na tom sastanku uopšte nisu revidirali „zelenu listu“.

Profimedia

Naime, brojka koja se pominjala u ranijim zahtevima EU bila je 16 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija ima manje od 14 inficiranih od ovog virusa na 100.000 stanovnika, ali rampa za naše državljane nije podignuta.

Nekorektno prema Srbiji

Prema tome da je možda nepovoljna epidemiološka situacija koja vlada u većini zemalja EU imala uticaj na jučerašnju odluku, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je skeptičan, i za “24sedam” objašnjava da je problem nešto drugo.

– U EU nema koncenzusa ni oko čega – kaže Dačić i dodaje:

– Politički razlozi su u pitanju, i to nije korektno prema Srbiji.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Yuta“ Aleksandar Seničić za “24sedam” komentarisao je novu odluku Evropske unije. Navodi da se ljudi svakako raspituju za putovanja u zemlje EU ali, kako kaže – ove godine smo već naučili na ovakve odluke.

Tanjug/Tanja Valić

– Tu je očigledno politika važnija od bilo kakvih kriterijuma. Nažalost, situacija je takva celo leto. Recimo, sa Grčkom, koja je ove godine bila najznačajnija da se otvori, zbog turizma, pa se to nije desilo ni 1. oktobra – kaže Seničić.

Kako smo i mi ranije pisali, što i Seničić sam potvrđuje, sa stanovišta posla, za turističke agencije je jako loše, jer ni u narednom periodu nećemo putovati nigde u inostranstvo. 

Prognoze nisu optimistične

Za 15 dana očekuje se novi presek stanja, kada bi nadležne institucije trebalo da donesu odluku da li će da revidiraju „zelenu listu“, ali prognoze, po svemu sudeći, nisu optimistične. Za razliku od EU,  granice za naše državljane su otvorene u drugim zemljama.

Ko može u EU?

“Zeleno svetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine, koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike