Dete za primer! Lara sa 5 naučila da čita, a sa 9 postala čitalac godine: Za godinu pročitala 230 knjiga pa razbila matematiku na takmičenju

31.01.2023

19:10

1

Lara je tek dve godine članica biblioteke, a jednu knjigu ume da pročita i za pola dana

Dete za primer! Lara sa 5 naučila da čita, a sa 9 postala čitalac godine: Za godinu pročitala 230 knjiga pa razbila matematiku na takmičenju
Lara Golubović je Čitalac godine - Copyright Privatna arhiva

Lara Bjelaković (9) je sa četiri godine pokazala svoje prvo interesovanje za slova, sa pet godina je naučila da čita a već sa devet dobila je priznanje "Čitalac godine" pročitavši oko 230 knjiga za godinu dana!

Lara je nedavno dobila prestižno priznanje od Biblioteke grada Beograda u kategoriji dece do 14 godina a njena mama Danijela kaže da devojčica mnogo voli da čita i to brzo radi.

- U prethodnoj godini je pozajmila oko 230 knjiga. Jesu to neke tanje knjige za decu, ali baš jako brzo čita. Jednu knjigu može da pročita i za pola dana - priča mama Danijela.

S obzirom koliko voli da čita, škola joj super ide i ima sve petice, a mama kaže s ponosom da je među najboljima u razredu.

- Trenutno najviše voli da čita Hari Potera. Upravo je završila i taj poslednji, sedmi deo iako su mi svi koji su pročitali rekli da to baš i nije za nju. Ali bila je uporna i pre neki dan ga je pročitala - kaže Danijela.

Privatna arhiva
Lara obožava da čita

Mama ju je naučila da čita, a član je biblioteke je dve godine. 

- Ima i kod kuće dosta knjiga i zato smo je učlanili jer je više bilo besmisleno da kupujemo jer nemamo gde da ih držimo - objašnjava Danijela.

Kada su mediji objavili da je dobila prestižno priznanje, i njeni drugari su bili oduševljeni.

- Svi su joj čestitali, a i drugi roditelji sada to koriste kao podstrek za svoju decu da više čitaju. Što se tiče naših pisaca najviše voli Jasminku Petrović i mislim da je od nje pročitala sve knjige - dodaje mama Danijela.

Privatna arhiva
Lara je dobila prestižno priznanje "Čitalac godine"

Zanimljivo je da, iako mnogo voli da čita, omiljeni predmet joj nije samo srpski već i matematika!

- Voli i srpski i matematiku. Baš joj dobro ide matematika i bila je skoro na takmičenju, pa bi sa još jednom devojčicom iz škole trebalo da idu na opštinsko takmičenje. Iz srpskog još uvek nije bilo takmičenja pošto su treći razred - kaže mama Danijela.

Lara ima mlađeg brata koji ima samo četiri godine, a pored sestre i on je zavoleo čitanje.

Privatna arhiva
 

- U poslednje vreme uz nju i on uzme po neku slikovnicu i baš je srećan. Tako da ima pozitivnog uticaja! - objašnjava mama.

Lara se i dalje nije izjasnila da li će biti pisac kada poraste, a Danijela dodaje da devojčica još uvek nema takvih sklonosti. 

- Predlagale su mi kolege na poslu da joj kažem da piše, ali zasada ne piše. Ali vidim u školi kada imaju sastav nekoj deci je to baš teško jer nemaju rečnik, a ona to napiše za par minuta i dobro joj ide - kaže mama Danijela.

A ljubav prema čitanju, moglo bi se tako reći, Lara je dobila genetski. Zapravo i njena mama je veliki ljubitelj čitanja od detinjstva.

- I ja sam obožavala da čitam kada sam bila mala. Isto sam išla u biblioteku. Sada čitam mnogo manje zbog obaveza, ali i dalje volim da čitam. Baš sam bila srećna što je Lara to nastavila u još većem obimu - zaključila ja mama Danijela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike