Turističke agencije i dalje u problemu: Nastavljaju se razgovori sa osiguravajućim kućama

02.10.2020

11:09

0

Autor: M. I.

Očekuje se da će problem biti rešen sredinom naredne nadelje

Turističke agencije i dalje u problemu: Nastavljaju se razgovori sa osiguravajućim kućama
Copyright Aleksandar Seničić, Tanjug/Tanja Valić

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA),  kaže da će se nastaviti razgovori sa osiguravajućim kućama da se nađe rešenje za problem u kome su se našle turističke agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju. On očekuje da će problem biti rešen sredinom naredne nadelje.

– Ideja je da osiguravajuće kuće daju nove anekse kojima ćemo produžiti postojeće polise do Nove godine. Nezgodan je trenutak jer mi u ovom trenutku nemamo Vladu, imamo tehničko ministarstvo. Očekujem da će problem biti rešen sredinom naredne nedelje – rekao je Seničić za TV Pink.

On je dodao da će ovo biti kraj za 90 odsto agencija ukoliko se ostane samo na bankarskim garancijama.

– Mora se obezbediti ljudima koji pošteno rade sve ove godine, to su male, porodične firme koje nemaju 400.000 evra u kešu da bi položili za bankarsku garanciju, da nastave da rade – naveo je on.

U tom sektoru trenutno radi oko 7.000 ljudi, a da će i preostalih 5.000 ostati bez posla.

– To će dovesti do posledica i u drugim granama. Ako prestanu da rade turističke agencije, prestaju i turistički vodiči, iza njih ide drumski i avio prevoz. Hotelijeri su dobili pomoć države i nama je drago jer trpe gubitke, ali ne možete da polarizujete industriju.To što date pomoć hotelijerima neće značiti mnogo ako uništite drugi deo industrije – naglasio je Seničić.

On je kazao da se država kasno uključila u rešavanje problema sa osiguravajućim kućama i da su osiguravajuće kuće trebale ranije da obaveste turističke agencije da pronađu sa državom alternativu, a ne 15 dana pred istek roka.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike