Prekršajne prijave protiv sestara GAK Narodni front zbog davanja bebama fiziološkog rastvora umesto be-se-že vakcine

19.01.2023

10:30

0

Autor: R.M.

Oko 600 beba umesto be-se-že vakcine dobilo fiziološki rastvor greškom sestara

Prekršajne prijave protiv sestara GAK Narodni front zbog davanja bebama fiziološkog rastvora umesto be-se-že vakcine
GAK Narodni front - Copyright A.K./ATAImages

Nadležni zdravstveni inspektor podneo je prekršajne prijave nadležnom sudu protiv odgovornih medicinskih sestara nakon što je izvršen vanredni inspekcijski nadzor u GAK "Narodni front", a nakon greške prilikom vakcinacije dece BCG vakcinom.

Ove prijave su podnete na osnovu utvrđenog stanja i podataka iz izveštaja Komisije za proveru kvaliteta stručnog rada a ministarstvo dodaje da je postupak u toku.

- Do 18. januara ukupno je vakcinisana 615 beba, među kojima 522 u Beogradu i 93 van glavnog grada. Za vakcinaciju je ostalo još 61 dete (54 iz Beograda i 7 van Beograda). Privremene kontraindikacije imalo je 28 beba. Roditelji 29 beba još uvek nisu zakazali ponuđene termine. Napominjemo da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana - saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Incident je dospeo u žižu javnosti kada je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet radi provere navoda da je u porodilištu GAK “Narodni front” 600 beba umesto be-se-že vakcine dobilo fiziološki rastvor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike