Turci su u ovom gradu napravili najstrašniji spomenik od srpskih lobanja, a pre tačno 145 godina usledila je finalna osveta Srba!

11.01.2023

08:15

0

Autor: Maja Kostić

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan. Niš 11. januar obeležava kao svoj praznik.

Turci su u ovom gradu napravili najstrašniji spomenik od srpskih lobanja, a pre tačno 145 godina usledila je finalna osveta Srba!
Ćele kula - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Mnogo pre konačnog oslobođenja Niša, tačnije 1809. godine na Kamenici, zaustavljena je velika ofanziva srpskih ustanika, a Turci su u znak odmazde od tri hiljade palih ustanika pod komandom Stevana Sinđelića podigli zloglasnu Ćele kulu.

U nju je bilo uzidano 952 odsečene glave srpskih ustanika. 

Zato je bitka za oslobođenje "druge srpske prestonice" 1878. godine bila pažljivo planirana, a napad je izvršen sa velikom silom. Boj se odvijao u dva pravca. Jedan krak ka Pirotu, Beloj Palanci i Sofiji, sa ciljem da štite desno krilo ruske vojske. 

Drugi je bio pravac ka Nišu, ali se srpska vojska tu podelila na dva dela. Jedan deo vojnika je nastavio ka Toplici, a drugi je dejstvovao ka Nišu. 

24sedam/Maja Kostić
Ćele kula

Niš je u tom trenutku branilo oko 5.000 vojnika, sa oko 60 topova, a zapovednik vojske bio je Halil-paša.

Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa, a posle četiri dana u Niš je svečano ušetao knez Milan Obrenović.

U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno. Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara veoma važan za razvoj grada.

"Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću“.

Odmah posle oslobođenja osvećena je Saborna crkva u Nišu, a Obrenović je pored nje sagradio crkvicu posvećenu Sv. Simeonu. Krenulo se i sa obnavljanjem drugih crkava, od kojih su neke bile pretvorene u džamije. 

U periodu oslobođenja u Nišu je bilo čak 12 džamija, jedna katolička crkva i jedna sinagoga.

Odmah nakon oslobođenja Niša kralj Milan je naredio da se podigne spomenik junacima na Čegru i ovaj spomenik osvećen je već 21. juna 1878. godine. U periodu nakon oslobođenja Niš postaje druga prestonica Kneževine Srbije. 

24sedam/Maja Kostić
Danas se na Tvrđavi promoviše viteštvo

Povodom ovog, za Niš značajnog istorijskog događaja, grad svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima. Nagrada „11. januar“, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno 1995. godine, dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Ovogodišnji dobitnici su Akademski hor SC Niš, Narodno pozorište, Miroslav Veličković autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu”, reditelj Željko Mirković i izvršni direktor fabrike Olimpijas Đovani Antonioli.

To je saopštio predsednik Skupštine Grada Niša i predsednik komisije Biban Džunić nakon zasedanja Komisije za dodelu nagrade.

On kaže da su jednoglasno izabrali najbolje.

- Ovogodišnji dobitnici nagrade “11. januar”, u konkurenciji kolektiva, su Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu i Narodno pozorište u Nišu. U konkurenciji pojedinaca, Miroslav Veličković, autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju”, Đovani Antonioli, suvlasnik firme Olimpias, bivšeg Benetona, i Željko Mirković, reditelj - navodi Džunić.

Dobitnici će biti nagrađeni diplomama, statuama “Oslobodiocima Grada Niša” i novčanim iznosom. Uz čestitke, Džunić je dobitnicima poželeo da nastave da ostvaruju dobre rezultate u svojim oblastima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike