Stefan Šupljikac Viteški: Prvi vojvoda Srpske Vojvodine

27.12.2022

05:55

0

Autor: 24sedam

Šestog oktobra je postao vrhovni vojni zapovednik srpskih narodnih odreda, ali je ubrzo umro u Pančevu

Stefan Šupljikac Viteški: Prvi vojvoda Srpske Vojvodine
Stevan Šupljiakac - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1848. godine preminuo je prvi vojvoda Srpske Vojvodine  Stevan Šupljikac.

Potiče iz graničarske porodice, a u austrijsku vojsku je stupio 1805. Posle stvaranja Ilirskih provincija 1809., prešao je u francusku vojsku i bio ađutant maršala Ogista Marmona. Godine 1812. učestvovao je sa 1 i 3. hrvatskim pukom (Regiment provisoires croates) u sastavu Francuske armije u pohodu na Rusiju. Tokom rata protiv Rusije (1812. godine), francuski car Napoleon I odlikovao ga je zbog osobite hrabrosti Ordenom legije časti. Upamćen je kao jedan od najsposobnijih vojnika Velike Armije.

Ponovo je primljen u austrijsku vojsku 1814. godine. Služio je u Banatu i u Lici, kao komandant Ogulinske regimente, a potom brigade pod vrhovnom komandom Jozefa Radeckog, gde je nagrađen velikim krstom gvozdene krune.

Učestvovao je 1848. u borbama protiv italijanskih revolucionarnih snaga za vreme Prvog italijanskog rata za ujedinjenje, gde se opet iskazao kao veliki taktičar.

Na Majskoj skupštini Srbau Sremskim Karlovcima Stevan Šupljikac je proglašen za prvog vojvodu Srpske Vojvodine, kao Stefan Šupljikac Viteški, u kom svojstvu je pristupio reorganizaciji jedinica za borbu protiv mađarskih revolucionara. 

Šestog oktobra je postao vrhovni vojni zapovednik srpskih narodnih odreda, ali je ubrzo (15. decembra po strarom kalendaru) umro u Pančevu.

Sahranjen je u pravoslavnom manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike