Od njih svi beže, a doktor Bata ih obožava! Stomatolog iz Aleksinca 15 godina proučava jezik zmija! (FOTO)

26.12.2022

07:15

0

Autor: Maja Kostić

Bratisla Velkov još kao mali jedini smeo da uhvati zmiju, guštera ili slepog miša

Od njih svi beže, a doktor Bata ih obožava! Stomatolog iz Aleksinca 15 godina proučava jezik zmija! (FOTO)
Bratislav Velkov - Copyright Privatna arhiva

Stomatolog iz Niša Bratislav Velkov nadaleko je poznat po svojoj struci, ali i po neobičnom hobiju. Doktor Bata, kako ga u Aleksincu zovu, proučava život, navike i jezik zmija

Naime, Velkov već godinama radi kao stomatolog u aleksinačkom Domu zdravlja, ali poslednjih 15 godina ne propušta priliku da se „druži“ sa zmijama kada god mu se za to ukaže prilika.

"Ljubav prema zmijama i uopšte neobičnim životinjama kod mene datira iz detinjstva. Bio sam najhrabriji u društvu i kao mali jedini sam smeo da uhvatim zmiju, guštera ili slepog miša. Iz ljubavi prema prirodi i zmijama, razvila se želja da to površno znanje, koje sam kao mali imao, unapredim. U tome mi je dosta pomogao i vojni rok u Zadru, gde sam imao prilike da upoznam dosta vrsta zmija tadašnje Jugoslavije. Živim u stambenoj zgradi, i nemam zakonskog osnova da čuvam zmiju u stanu, ali za svoju dušu uvek imam par vodenih zmija u akvarijumu", priča on. 

Privatna arhiva
Bratislav Velkov uživa da proučava zmije

Gotovo svaki vikend provodi na Bovanskom jezeru koje obiluje raznim vrstama zmija. 

„Uglavnom ih ne čuvam na duže jer je čuvanje zmija veoma zahtevno, jeste da se hrane jednom mesečno, ali zahtevaju specifične uslove negovanja“, rekao je Velkov.

Znajući za Velkovu ljubav prema zmijama, meštani Aleksinca pozivaju ga u pomoć, kada zmiju ugledaju u dvorištu. 

„Zmiju ne treba dirati, ona po pravilu sama ode. Kuća joj nije prirodno stanište. Vrlo je teško čuvati ih u kući jer ako im ne obezbedite adekvatne uslove, lako će uginuti. Imao sam volju da ih čuvam, nabavio sam i terarijum ali sam odustao kada sam shvatio da prijatelji zbog njih izbegavaju da mi dolaze u kuću. Međutim, i dalje ne propuštam priliku da se poigram sa njima kad god ih sretnem, jer za mene zmije imaju svojevrsnu draž“, izjavio je Velkov.

Privatna arhiva
 

Iako voli zmije, Velkov kaže da se ne usuđuje da hvata otrovnice.

„Skupljam smukove, belouške, uopšte neotrovne zmije. Ne bih se odvažio da imam posla sa otrovnicama, jer to je ipak veliki rizik. Na području Krajkovačkog, Oblačinskog i Bovanskog jezera, gde najviše boravim, uglavnom se mogu i sresti samo neotrovnice. Međutim, ljudi se i njih plaše jer ih ne poznaju, pa ih često zamene sa otrovnicama iako se radi o običnim smukovima. Od zmija se ne treba plašiti, jer se one više plaše nas i uvek će nastojati da pobegnu dok ne budu prinuđene da napadnu“, rekao je Velkov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike