Hvatač opasnih gmizavaca upozorava: Smuk preko jednog metra izmileo na površinu, zmija se šeta kao da je avgust a ne decembar

24.12.2022

12:40

0

Blizak susret sa opasnim gmizavcem imao je Dragan Knežević iz Jagnjila koji je u dvorištu pored njegove kuće ugledao smuka.

Hvatač opasnih gmizavaca upozorava: Smuk preko jednog metra izmileo na površinu, zmija se šeta kao da je avgust a ne decembar
Zmija - Copyright RINA

Iako bi trebalo da budu u zimskom snu, zmije su i usred zime izašle na površinu. Blizak susret sa opasnim gmizavcem imao je Dragan Knežević iz Jagnjila koji je u dvorištu pored njegove kuće ugledao smuka.

- Smuk je dugačak preko jednog metra i bio je u dvorištu u kom niko ne živi, pa je malo zapušteno. Moja majka je pre mesec dana isto ugledala zmiju i sada opet. Ovo se ranije kod nas nije dešavalo, da u ovo dolja godine naletimo na zmije", rekao je Dragan.

24sedam/Privatna arhiva
 

Čuveni hvatač zmija i jedini na teritoriji Moravičkog okruga, Dejan Bisenić, kaže da iako građani nisu navikli da viđaju zmije preko zime, to i nije toliko neobična pojava. Zbog promene klimatskih uslova sezona hvatanja zmija sada traje čitave godine.

-  U ovom periodu godine one traže topla mesta gde će se nastaniti da prezime i skriti. To su uglavnom, podrumi, štale, garaže i šahte. Ukoliko ih vidite napolju, na površini to znači da su i potrazi za toplim skloništem. One su sada usporene i ako ih vidite, moj je savet da ih ne dirate, samim tim neće ni one vas, u suprotnom napašće vas u samoodbrani - rekao je za RINU, Dejan Bisenić hvatač zmija.

Prethodnih godina dešavalo se da meštani pojedinih dragačevskih sela ugledaju zmiju čak i na snegu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike